Heel veel eigenlijk. Ze worden ook wel tau see of gefermenteerde zwarte bonen genoemd. Deze kleine zwarte gestoomde en vervolgens met zout en specerijen gefermenteerde sojaboontjes hebben een uitgesproken zoute en aromatische smaak. Ze worden vaak, in combinatie met knoflook, gember en rode peper, gebruikt als smaakmaker in Chinese gerechten, hoofdzakelijk uit de Zuid-Chinese keuken. De boontjes worden veelal verwerkt in stoom-, stoof en roerbakgerechten maar ook aan vis en geven ze een rijke en aromatische geur en smaak. Afhankelijk van het gerecht worden de boontjes gekneusd of grof gehakt zodat de aroma’s goed vrijkomen. Vaak wordt het advies gegeven de boontjes voor het gebruik af te spoelen maar dat vindt mijn Chinese familie zo zonde van de smaak en ook echt niet nodig. Juist dat zout geeft het gerecht die bijzondere smaak.
Doe ze na het openen van de zak over in een schone goed afsluitbare pot en bewaar de boontjes op een koele donkere plaats, dat kan zelfs in de koelkast of diepvries.
Klik hier voor het recept ‘Aziatische schar met snijbiet en komkommersalade’
[…] 2 rode en 2 groene paprika’s, in dunne repen 150 g shiitake, in plakjes 1 el tausee boontjes (gefermenteerde zwarte boontjes) 150 ml kippenbouillon 2 tl maïzena, losgeroerd met 1 el water 200 g gepelde rauwe […]