Blog

De koninklijke keukens in Madrid

De koninklijke keukens in Madrid. Ik raad je aan een bezoek te brengen aan de koninklijke keukens van Palacio Real en het Palacio de Liria. Zeker als je culinair geïnteresseerd bent.

Blog

De koninklijke keukens in Madrid

De koninklijke keukens in Madrid. Ik raad je aan een bezoek te brengen aan de koninklijke keukens van Palacio Real en het Palacio de Liria. Zeker als je culinair geïnteresseerd bent.

De koninklijke keukens in Madrid

door Sonja van de Rhoer

De koninklijke keukens in Madrid. Natuurlijk staan het Prado en Reina Sofia op je lijstje als je Madrid bezoekt. Mooiere musea vind je maar weinig in de wereld en de collecties zijn adembenemend mooi. Toch raad ik je aan ook een bezoek te brengen aan de koninklijke keukens van Palacio Real en het Palacio de Liria. Zeker als je culinair geïnteresseerd bent.

Palacio Real

De koninklijke keukens in Madrid. Palacio Real is het Koninklijk Paleis van Madrid en nu het werkpaleis van de koning van Spanje, Felipe VI. De koninklijke familie woont sinds 1931 in het eenvoudiger Zarzuela Paleis in een buitenwijk van Madrid. Het Palacio Real is te bezoeken en wat het nog leuker maakt: sinds 2017 kun je een kijkje nemen in de enorme authentieke keukens van het paleis.

De koninklijke keuken Real Cocina

De koninklijke keukens in Palacio Real zijn één van de oudste en best bewaarde keukens van een Europees koninklijk verblijf. Het interieur en kookgerei is nog altijd in goede staat. Zo krijg je een mooi beeld van het reilen en zeilen in de vroegere keuken van de Spaanse koning.

Keuken in de kelder

De enorme keukens bevinden zich in de kelder van het paleis. Heel praktisch omdat het in de kelder het hele jaar door lekker koel is. Ideaal ook voor het bewaren van levensmiddelen. Verbaas je over de vele enorme fornuizen, de eerste ‘koel’kasten en ook over de grootte van de glimmend gepoetste koperen pannen. Als je door je wimpers kijkt, zie je de bedrijvigheid van de koks en kokshulpjes voor je. Ook de wijnkelder is een bezoekje waard.

Palacio de Liria

Ook het Liria paleis is een bezoek waard. Het is een van de belangrijkste paleizen in Spanje met een exclusieve privé-kunstcollecties die tot september 2019 alleen voor een bevoorrechte enkeling te zien was. Nu – 250 jaar nadat het paleis werd gebouwd – kan ook het publiek genieten van deze unieke verzameling schilderijen en historische documenten (o.a. een verzameling brieven van Columbus en een eerste editie van Don Quichot uit 1605). Palacio de Liria is het enige paleis in Madrid dat nog echt bewoond wordt. Tegenwoordig woont de 19de hertog van Alba er met zijn gezin.

Casa de Alba Fine Food

Vooral de paleiswinkel bij Palacio de Liria maakt dit paleis ook culinair interessant. Het paleis is ook hoofdkwartier van ‘Casa de Alba’, de stichting die al 600 jaar enorme landerijen en wijngaarden bezit. Daar worden door Casa de Alba Fine Food met zorg de biologische grondstoffen geteeld voor het maken van wijn, bier, kaas en ham. Deze biologische producten en ook gedroogde peulvruchten en diverse soorten rijst van eigen land zijn in deze paleiswinkel te koop. Je kunt de producten ook online bestellen.

Klassieke restaurants in Madrid

Besluit het bezoek aan de koninklijke keukens of Casa de Alba bij een van de 100 jaar oude restaurants in Madrid, waar de traditionele keuken, constante kwaliteit en gastheerschap van vader op zoon is overgebracht:

1642 Posada de la Villa Met traditionele gerechten zoals geroosterd lam met kikkererwten Madrileense stijl

1887 Casa Ciriaco, 20 minuten lopen vanaf het Koninklijk Paleis. Een legendarisch restaurant met een fantastische wijnkelder, gastvrije sfeer en geweldig personeel. Een warm bad.  En … heerlijk eten.

1839 LHardy Dit restaurant in het centrum bracht de stad naar de top in de internationale haute-cuisine. Met klassiekers als niertjes in sherrysaus, pens op Madrileense wijze en een kikkererwtenstoofschotel op de kaart. Neem ook een kijkje in de bonbonwinkel beneden het restaurant. Nostalgie ten top.

Foto keuken Koninklijk paleis: © Patrimonio Nacional

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *