Blog

Bergen: from fjord to table

From fjord to table! Dat is wel de rode draad door het uitgestelde culinaire reisje naar Bergen in Noorwegen, dat Nelleke en ik begin september maakten. Iets dat je niet meteen krijgt, is vaak extra leuk en lekker. Want net als bij veel anderen zette de pandemie ook een streep door ons oorspronkelijke plan en werd dit reisje ruim een jaar uitgesteld.

Blog

Bergen: from fjord to table

From fjord to table! Dat is wel de rode draad door het uitgestelde culinaire reisje naar Bergen in Noorwegen, dat Nelleke en ik begin september maakten. Iets dat je niet meteen krijgt, is vaak extra leuk en lekker. Want net als bij veel anderen zette de pandemie ook een streep door ons oorspronkelijke plan en werd dit reisje ruim een jaar uitgesteld.

Bergen: from fjord to table

Bergen: from fjord to table! Dat is wel de rode draad door het uitgestelde culinaire reisje naar Bergen in Noorwegen, dat Nelleke en ik begin september maakten. Iets dat je niet meteen krijgt, is vaak extra leuk en lekker. Want net als bij veel anderen zette de pandemie ook een streep door ons oorspronkelijke plan en werd dit reisje ruim een jaar uitgesteld.

Bryggen in Bergen

En ook dit keer zaten we tot bijna het laatste moment in spanning of het wel door zou gaan. Als je dan zo’n 2½ uur na vertrek van Schiphol met stralende zon en een knisperende blauwe lucht over Bryggen – de mooie oude ‘werelderfgoed’ kade met de eeuwenoude kleurige, typisch Noorse houten huizen – loopt, kun je je geluk niet op. Onder het genot van een pizza-achtig Noors broodje op het gezellige terras op de kade bij Baker Brun – een begrip in Bergen! – besloten we de stad te gaan verkennen. Bergen is een heerlijke stad om in rond te lopen. Vooral de mooie witte, gele, rode en blauwe houten huizen tegen een achtergrond van groene bergen en in het fjord de enorme zeeschepen vlak voor je neus in de haven, vormden een spannend contrast.

Bergen aan het einde van het fjord

Rendierworstjes en viskoekjes

Op de kop van de haven is een soort marktje met kleine eettentjes, waar je hotdogs met rendierworst en viskoekjes kunt kopen. Om de hoek vind je de modern verbouwde, overdekte vismarkt met binnen echt prachtige viswinkels met ook een ruim assortiment aan schaal- en schelpdieren. En buiten een aantal kleine restaurants, vooral leuk om te lunchen. Dat deden we op dag twee: Nelleke met een vissalade met lekker veel Noorse garnalen, inktvis, zalm en kreeft, Clara met een goed gevulde vegan salade met knapperig gefrituurde boerenkoolblaadjes.

boerenkoolsalade met gele biet en gemarineerde rode ui

PINGvinen: Noorse kaart

Maar eerst aten we de avond van dag één nog bij PINGvinen (Noors voor Pinguin). Een klein maar fijn restaurant, met echt Noorse gerechten op de kaart. Het viel op dat er veel jonge mensen – vaak ook alleen – een snelle maaltijd kwamen eten. Wij deelden er een ‘Norwegian Blue Cheese Cream with homemade potato chips’. Daarna at Clara Plukfisk – een echt Noors stamppotje van aardappel met bosui en geplukte vis, bestrooid met uitgebakken spekjes – en Nelleke Mountain trout. Als toetje deelden we een Noors kaasplateau met nootjes, chutney met een glaasje Iseple, een Noorse dessertcider.

Norwegian creamcheese with homemade potato chips

From Fjord to Table: Restaurant Cornelius

Nelleke is van het vinden van leuke adresjes. Voor dag twee had zij restaurant Cornelius op het eiland Holmen – dat alleen per boot bereikbaar is –  bedacht. Bij de prijs van het vaste vijf-gangen-diner – From Fjord to Table – is de bootreis heen en weer in begrepen. Fantastisch, want zo zagen we het wijde fjord ook vanaf het water. Prachtig! Samen met zo’n 50 man zaten we op de boeg te genieten van dit uitzicht.

Restaurant Cornelius

Meteorological Menu

Bij aankomst werden we verwelkomd met een glas champagne en naar onze tafel gebracht. Het Meteorological Menu blijft tot het moment van serveren een verrassing. Het wordt elke dag aangepast aan de weersomstandigheden, de vangst van de dag en de andere lokale producten die er beschikbaar zijn.

Wij kregen die avond vijf prachtige gerechtjes voorgeschoteld:

  • ceviche van witvis  met zelfgebakken roggbrood, flinters kaas en een saus van chiliolie.
  • Taartje van krab met zure room en zeewier, gegarneerd met Noorse appel en geroosterd zeewier
  • Risotto  gemaakt met bouillon van krab en tonijn
  • Gepocheerde kabeljauw op kruidenpesto met en grove zwarte saus van octopus
  • Chocolade-karamelcake met jam van kweepeer, sorbet van rode bessen en frambozen op een bedje van rode tapioca.
Gepocheerde kabeljauw op kruidenpesto met grove zwarte saus van octopus

Takk for maten!

Kortom we hadden letterlijk een heerlijke tijd in Bergen. Takk for maten! Dat is Noors voor ‘dank je voor het lekkere! eten. Dit waren pas dag één en twee. Volgende week meer!

Clara en Nelleke

© Clara ten Houte de Lange

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *