Blog

Bananenschilcake

Niet zomaar weggooien die schillen van fruit. Je kunt er meer mee doen dan je denkt. Wassen, blancheren, drogen en tot meel vermalen. En bakken maar...

Blog

Bananenschilcake

Niet zomaar weggooien die schillen van fruit. Je kunt er meer mee doen dan je denkt. Wassen, blancheren, drogen en tot meel vermalen. En bakken maar...

Bananenschilcake

In oktober 2020 had ik al een keer geschreven hoe je vegan bacon maakt van bananenschil. Dat onderwerp wat je met schillen kunt doen blijft me intrigeren. Een recent onderzoek uit Amerika heeft aangetoond dat als bananenschillen worden geblancheerd, gedroogd en vermalen tot meel, ze perfect kunnen worden gebruikt in gebakken producten zoals koekjes of cakes. Ze smaken net zo lekker, zo niet beter dan producten op basis van tarwe.

Schillen van de banaan en de mango

In bijvoorbeeld een bananenschilcake bleek dat de gele schil van de banaan een natuurlijke voedingskleur aan de cake gaf en dat de antioxiderende eigenschappen significant toenamen. Is toch spannend allemaal. Want dit geldt ook voor andere fruitschillen, zoals mangoschil. Ook daar werd aangetoond dat de smaak beter werd en de schillen de antioxiderende eigenschappen van de cake versterkten. Over de smaak valt natuurlijk te twisten.

Nigella Lawson

Houd je niet van bakken? Nigella Lawson verwerkt bananenschillen in haar curry. Ik ga in ieder geval eens experimenteren met de mango en bananenschil en ben benieuwd wat de uitkomst is. Natuurlijk wel biologisch fruit kopen en ook dat heel goed wassen.

Nelleke van Lindonk

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *