In oktober 2020 had ik al een keer geschreven hoe je vegan bacon maakt van bananenschil. Dat onderwerp wat je met schillen kunt doen blijft me intrigeren. Een recent onderzoek uit Amerika heeft aangetoond dat als bananenschillen worden geblancheerd, gedroogd en vermalen tot meel, ze perfect kunnen worden gebruikt in gebakken producten zoals koekjes of cakes. Ze smaken net zo lekker, zo niet beter dan producten op basis van tarwe.
Schillen van de banaan en de mango
In bijvoorbeeld een bananenschilcake bleek dat de gele schil van de banaan een natuurlijke voedingskleur aan de cake gaf en dat de antioxiderende eigenschappen significant toenamen. Is toch spannend allemaal. Want dit geldt ook voor andere fruitschillen, zoals mangoschil. Ook daar werd aangetoond dat de smaak beter werd en de schillen de antioxiderende eigenschappen van de cake versterkten. Over de smaak valt natuurlijk te twisten.
Nigella Lawson
Houd je niet van bakken? Nigella Lawson verwerkt bananenschillen in haar curry. Ik ga in ieder geval eens experimenteren met de mango en bananenschil en ben benieuwd wat de uitkomst is. Natuurlijk wel biologisch fruit kopen en ook dat heel goed wassen.
Nelleke van Lindonk