Anneke Ammerlaan is voedselexpert en trend-analist bij Vision on Food en gespecialiseerd in de culturele en psychologische invloeden op ons eten, drinken en winkelen voor ons eten. Ze werkt als innovatiepartner voor de voedselsector en heeft talloze bedrijven vooruitgeholpen door middel van new product development, new business development en conceptontwikkeling. Ze produceerde meer dan 40 kookboeken en was een van de geestelijke moeders van Albert Heijns ‘Allerhande’. Meer informatie vind je op www.visiononfood.nl
Geef een reactie Reactie annuleren
Favoriet - 2 maart 2021
Onze 10 favoriete kookboeken
Omdat wij heel erg houden van kookboeken vol heerlijke inspiratie en mooie verhalen hebben wij een lijstje gemaakt met onze 10 favoriete kookboeken. En... Je kunt ze ook meteen aanschaffen!
Lees meer
Blog - 28 mei 2020
Gastauteur Nadia Zerouali
Gastauteur Nadia Zerouali is culinair schrijver van meerdere kookboeken, waaronder de prijswinnende boeken ‘Melk & Dadels’ dat ze schreef over en met Marokkaanse moeders & SOUQ, tafels vol mezze. Haar laatste kookboek Henna Hanina is een ode aan haar oma land Marokko. Haar reizen naar de Arabische mediterrane wereld zijn een inspiratiebron voor haar kookboeken.
Lees meer
Beste Anneke Ammerlaan,
In die prachtige straat-boekenkastjes kwam ik van Ikea twee kookboekjes tegen onder uw hoofdredaktie, t.w. de oosterse keuken en de Scandinavische keuken. Bij met name het eerste boekje heb ik nogal wat aanvullingen en opmerkingen, vooral waar het gaat om de Vietnamese recepten. Ik heb vanaf de jaren 90, jaren in Azie gewoond, met name in Vietnam en mij daar de keuken eigen gemaakt. Dit is geen kritiek, maar een aanmoediging om uw lekkere recepten te preciseren:
-Op pag.13 “knapperige Vietnamese lenterolletjes” heten ‘nem’ en zijn geen lenterolletjes, maar miniloempiaatjes met de afmeting van 1 middenvinger. Ze worden in Vietnam ALTIJD gegeten in een slablad dat is gevuld met munt, koriander en/of basilikum (en lokale kruiden) en daarna gedoopt in Nuoc Cham-saus. Een niet te versmaden aanvulling/smaaksensatie.
-De groentenrolletjes op pag.17 daarentegen heten wel lenterol (goi cuon) en ook daarbij wordt met grote voorkeur nuoc cham saus geserveerd. Overigens kunnen beide andere sauzen eventueel ook.
Doorgaans wordt geen alfalfa, surimi en winterwortel als vulling gebruikt, maar tauge, komkommer, munt en Az.basilikum inclusief de andere genoemde ingredienten en eventueel wat gegrild varkensvlees. Omdat Vietnamezen dol zijn op hun, vaak zelf geteelde groenten en kruiden, draaien ze er soms weer sla en verse kruiden omheen voordat ze hun rol in de nuoc cham dopen.
Met name geraspte winterwortel wordt wel gebruikt in de Thaise lenterollen, evenals zoet-zure chilisaus erbij.
Eet smakelijk, met vriendelijke groeten, M. Schneider (cultureel antropoloog)