Blog

Zuurdesem broodstress

Heb jij ook last van zuurdesem broodstress? En kun je het voorkomen? Ik bak al jaren zuurdesembrood dit tot groot genoegen van iedereen die bij ons logeert of komt eten. Vaak vragen ze naar het recept maar als ik ze dan uitleg hoe je zo’n lekker brood maakt en dat je eerst een moederdeeg moet

Blog

Zuurdesem broodstress

Heb jij ook last van zuurdesem broodstress? En kun je het voorkomen? Ik bak al jaren zuurdesembrood dit tot groot genoegen van iedereen die bij ons logeert of komt eten. Vaak vragen ze naar het recept maar als ik ze dan uitleg hoe je zo’n lekker brood maakt en dat je eerst een moederdeeg moet

Zuurdesem broodstress

Heb jij ook last van zuurdesem broodstress? En kun je het voorkomen? Ik bak al jaren zuurdesembrood dit tot groot genoegen van iedereen die bij ons logeert of komt eten. Vaak vragen ze naar het recept maar als ik ze dan uitleg hoe je zo’n lekker brood maakt en dat je eerst een moederdeeg moet maken haken de meestal snel af.

Iedereen aan de slag met zuurdesem
Maar dan nu, in Coronatijd, is het ineens anders. De een na de ander gaat zelf brood bakken en veel van die amateurbakkers storten zich ook nog eens op desembrood. De potjes met een al of niet borrelt mengsel van water, eventueel roggebloem en tarwebloem of -meel rollen over social media. Wat een zorgen kan zo’n simpel mengseltje geven. Bij de een borrelt het na een paar dagen het potje uit en bij de ander resulteert de eerste poging in een grauw mengseltje dat helemaal niet friszuur of naar appeltjes geur, laat staan dat het borrelt of zelfs maar belletjes heeft.

Het lijkt zo eenvoudig
Is het dan zo moeilijk om een starter of moederdeeg te maken? Ja en nee! Soms gaat het gewoon niet goed. Dat kan aan van alles liggen, aan de temperatuur, de omgeving, je handen te goed gewassen met lekker veel zeep, noem het maar op. Een belangrijk punt is dat je de tijd moet nemen. Denk nu niet dat je na de eerste poging superlekker brood uit de oven tovert. Een moederdeeg of starter moet zich ontwikkelen en daarvoor is meer tijd nodig dan die week van het opzetten van je moederdeeg of starter.

Voordat ik naar Drenthe verhuisde bakte ik al jaren mijn eigen desembrood, mijn moederdeeg was al jaren oud en deed echt super haar werk. Maar toen wij verhuisde naar een oude boerderij op het platteland voelde mijn moederdeeg zich helemaal niet zo happy meer en langzaam werd het slechter van kwaliteit. Toch behandelde ik het precies zoals ik altijd gedaan had. Het resulteerde zelfs in bijna een jaar geen zuurdesembrood bakken omdat mijn moederdeeg het loodje legde. Ik was er helemaal klaar mee!

De ommekeer kwam na een dagcursus brood bakken bij The Bakery Institute in Zaandam. Daar werd ik weer zo enthousiast dat ik met de tips van docent boulangerie en patisserie François Brandt aan de slag ging en inmiddels ook hier alweer ruim 10 jaar heerlijk zuurdesembrood bak.

Dus als je het leuk vindt laat je dan niet van de wijs brengen als je brood nog niet direct van topkwaliteit is maar ga lekker door en wil niet teveel tegelijk. Zorg eerst dat je starter of moederdeeg van goede kwaliteit is en stort je dan op een volgens experiment zo voorkom je zuurdesem broodstress en blijf je plezier houden in het maken van zuurdesembrood.

Moederdeeg voor luie bakkers
Voor de meeste van mijn broden gebruik in een Frans moederdeeg. Dit is een vast bolletje deeg dat ik in schaaltje afgedekt met huishoudfolie of een los liggend dekseltje bewaar in de koelkast. Ik bak meestal één keer in de week 4 broden en dat is ook het enige moment dat dit deeg opnieuw gevoed wordt. Ik noem dit startdeeg de moeder voor luie bakkers…. Wil je meer lezen over dit Franse moederdeeg of een vloeibare starter? Ga dan eens kijken op mijn broodblog.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *