YoVeggieWorld meets Surströmming

  Posted on   by   2 comments

Surströmming

YoVeggieWorld meets Surströmming ik noem het zo omdat deze heftige rotte vis toch echt wel lekker gemaakt wordt door het met veel groente, gekookte aardappels en flatbread te serveren. Dat was mijn mindset om het toch nog enigszins lekker te krijgen voordat ik het gegeten had. Vorig jaar waren we op reis in Zweden. Gewoon in de supermarkt hebben we een aantal blikken gekocht. Samen met een tray Zweeds bier in de koelkast bewaard en het flatbread hop de vriezer in. De surströmming hebben we gekocht om samen met een stel jonge waaghalzen thuis te delen. Het blik openmaken staat ook gelijk aan een leuke gezellige chill zondagmiddag met groot vuur, lekker eten en drinken. Tijdens het tafelen bespreken we dan ook het product en de tradities die ieder land heeft.

Voor wie het niet kent; surströmming, letterlijk zure haring is gefermenteerde gegiste Oostzeeharing. Het is zo sterk van geur en smaak dat heel veel mensen alleen al bij het openen van het bol staande blikje afhaken. Zelfs in Zweden zijn ze niet allemaal even dol op deze XXL umami smaak. Tijdens onze reis hebben we er met verschillende Zweedse inwoners over dit gesproken. Eén van de belangrijkste opmerkingen die ik heb onthouden is dat je niet teveel van deze rotte vis  moet willen eten. Zie het als een smaakmaker op flatbread.

Naast de rotte vis stond de tafel vol met veel groenten zoals geraspte wortel, puntpaprika, fijngesneden bosui, kerstomaatjes, plakjes komkommer, gekookte aardappels. Verder nog zure room met bieslook en crème fraîche met peterselie en hardgekookte eieren altijd lekker op flatbread. De rode uienringen heb ik a la minute gemarineerd in appelazijn en wat dille. Wat helpt is erin geloven dat het lekker kan zijn en dat we het lekker gaan maken. Ieder land heeft zijn eigen tradities en gewoontes; dan is het al een stuk minder heftig om er aan te beginnen. Daarbij heb ik de visfiletjes van de graat gehaald, schoongemaakt zodat alleen de filetjes nog over waren. We hebben alle ingrediënten op tafel gezet. Ieder kon zijn eigen flatbread maken. In afwachting van de reacties, hebben we smakelijk gelachen en gekeken hoe ieder het proefde. Conclusie; we zijn het erover eens dat het heel heftig ruikt en smaakt en dat het bij deze ene keer blijft. Behalve voor één die getrouwd is met een Noorse dame, die heeft de Nordic cuisine al vaker omarmd.

Kijk op YouTube naar de vermakelijke surströmming filmpjes.

Tip: maak het blik buiten open. Doe dit onder water, in de wind of in een plastic zak.

Tip: heb een goede mindset dat het lekker is, dat gaat je helpen om de geur te plaatsen

Laatste tip: een glaasje Zweedse snaps helpt altijd 😊

 

 


Author: Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Yolanda van der Jagt, culinair specialist – voor verrassend lekkere recepten. Met mijn culinaire kennis en creativiteit ontwikkel ik al jaren recepten. Deze recepten vindt je o.a. terug in (mijn) kookboeken, supermarkt magazine Hallo Jumbo en diverse producten. Vanuit mijn unieke smaakbeleving creëer ik gezonde gerechten met een verrassende smaak. Met de laatste trends en inzichten inspireer ik je graag. Benieuwd geworden? Kijk ook op mijn website www.yolandavanderjagt.nl

2 comments

  1. nfrijdal@gmail.com' Nelly schreef:

    Klinkt als de haai uit IJsland., Hákarl. Ook echt stinken, maar niet echt lekker, ook niet als je je mind op lekker zet. Leuke column

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *