Blog

Voorjaar in Vlaanderen

Als de lente gloort gaat het kriebelen bij het manvolk in het gezin. Bij pa en zonen komt de wielerkoorts op; ze willen naar de Vlaamse Ardennen om daar het feest van de voorjaarsklassiekers te vieren. Eendaagse wielerkoersen over bergjes en kasseien, wel te verstaan. Het Vlaamse equivalent van de Elfstedentocht, maar dan niet afhankelijk

Blog

Voorjaar in Vlaanderen

Als de lente gloort gaat het kriebelen bij het manvolk in het gezin. Bij pa en zonen komt de wielerkoorts op; ze willen naar de Vlaamse Ardennen om daar het feest van de voorjaarsklassiekers te vieren. Eendaagse wielerkoersen over bergjes en kasseien, wel te verstaan. Het Vlaamse equivalent van de Elfstedentocht, maar dan niet afhankelijk

Voorjaar in Vlaanderen

Als de lente gloort gaat het kriebelen bij het manvolk in het gezin. Bij pa en zonen komt de wielerkoorts op; ze willen naar de Vlaamse Ardennen om daar het feest van de voorjaarsklassiekers te vieren. Eendaagse wielerkoersen over bergjes en kasseien, wel te verstaan. Het Vlaamse equivalent van de Elfstedentocht, maar dan niet afhankelijk van het weer.

Het jaarlijkse ritme maakt activiteiten planbaar. De Amerikaanse wielerfotografe Ashley Gruber reed verleden jaar met de zogeheten E-3 koers mee (niet op de fiets) en zag onderweg iets dat haar frappeerde. Ze was te laat om nog een foto te maken. Dit jaar posteerde ze zich op dezelfde plek, camera in de aanslag.

De foto toont het wonderschone resultaat. Een compositie in blauw en wit. Drie ruimtes: straat, trottoir en binnenkant van de winkel. Links flitst op grote snelheid, dus ietwat onscherp, een wielrenner in de kampioenstrui van België het beeld in. Het is Wout van Aert, de kopman de Nederlandse Jumbo-Vismaploeg, op weg naar de winst.

Een traditionele koers trekt voorbij aan een traditionele zaak, een beenhouwerij. Een hele rij slagers barst in toejuichingen uit. Boven hun hoofd staat een ander teken van het aanbrekend voorjaar. De aanbieding van de week in koeienletters: lamsvlees. Hilarisch is de toevoeging “uit eigen kweek”.

Na het voorbijtrekken van de koers aten vader en zoon die avond in de buurt hun eerste asperges van het jaar, boterzacht en lentezoet.

Annelène van Eijndhoven

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.