Blog

Sous vide van Bas Robben

Onlangs viel sous-vide van Bas Robben op de mat. Zoals ik al beloofde in mijn blog over sous-vide koken hier de beloofde recensie. We kennen Bas als schrijver van de kookboeken Zuur en Vet. En Sous-vide is al net zo’n inspirerend boek als zijn vorige boeken en staat vol met prachtige foto’s, ze trekken je

Blog

Sous vide van Bas Robben

Onlangs viel sous-vide van Bas Robben op de mat. Zoals ik al beloofde in mijn blog over sous-vide koken hier de beloofde recensie. We kennen Bas als schrijver van de kookboeken Zuur en Vet. En Sous-vide is al net zo’n inspirerend boek als zijn vorige boeken en staat vol met prachtige foto’s, ze trekken je

Sous vide van Bas Robben

Onlangs viel sous-vide van Bas Robben op de mat. Zoals ik al beloofde in mijn blog over sous-vide koken hier de beloofde recensie. We kennen Bas als schrijver van de kookboeken Zuur en Vet. En Sous-vide is al net zo’n inspirerend boek als zijn vorige boeken en staat vol met prachtige foto’s, ze trekken je aandacht en nodigen uit tot koken.

Wat is sous-vide

Sous-vide betekent het op lage temperatuur vacuüm garen van ingrediënten in een waterbak. Dit resulteert in een mooi gegaard stukje vlees, vis, groenten en nog veel meer. Hoe je de verschillende producten sous-vide gaart wordt uitgebreid beschreven in dit boek. Maar ook wat het verschil is tussen een waterbad en sous-videstaaf en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende apparaten. Ook het voor sous-vide garen zo belangrijke vacumeren komt aan bod.

Aan de slag

Het eerste hoofdstuk gaat over wat sous-vide inhoudt, waarom je met deze manier van garen een perfect gegaard product krijgt en wat de voordelen zijn van de verschillende apparaten. De rest van dit 268 pagina’s tellende boek is gevuld met lekker veel recepten. Elk hoofdstuk heeft een eigen ingrediënt. Zo is er een hoofdstuk met kipbereidingen maar ook hoofdstukken met eend, hert, lam, rund, varken en vis in de hoofdrol. Vis, groenten, eieren, infusies en zoet hebben een eigen hoofdstuk.

Elk hoofdstuk begint met uitgebreide informatie over de verschillende ingrediënten die in dat hoofdstuk aan bod komen. Er wordt uitgebreid ingegaan op bereiding en de temperatuur waarop het product sous-vide gegaard wordt. En met deze aanwijzingen kom je al een heel eind voor wat betreft het sous-vide bereiden van de verschillende producten. Maar Bas zou Bas niet zijn als hij er geen mooie en inspirerende recepten bij zou geven.

Een dikke pil met 85 recepten

Zoals we gewend zijn van Bas gaat hij ook in dit boek voor spannende combi’s. Met de 85 recepten in dit boek doe je heel veel inspiratie op en elk recept nodigt uit tot koken. De bieten gegaard in koffie met mierikswortelcrème en geroosterde boekweit zijn echt super en bij de spareribs met ahornsiroop en whisky lik je je vinger af. Eieren in de schaal sous-vide pocheren kost wel 1-2 uur maar dan ben je wel zeker van een perfect gepocheerd eitje! Ook in de hoofdstukken infusies en zoet vind je leuke en verrassende recepten.

Sous-vide is een bijzonder kookboek voor en nu nog kleine doelgroep. Maar omdat de nieuwe stoomovens steeds vaker een sous-vide functie hebben verwacht ik dat steeds meer mensen deze manier van koken zullen gaan oppikken en waarderen.

Kortom Bas leert je in Sous-vide de fijne kneepjes van het sous-vide garen en geeft je 268 pagina’s met sous-vide-inspiratie.

Sous-Vide van Bas Robben is een uitgave van Good Cook, ISBN 9 789 461 432 230, prijs: € 30,95.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *