Gestoofde eendenbout met flageolet, bloedsinaasappel en geroosterde komijn

Gestoofde eendenbout met flageolet, bloedsinaasappel en geroosterde komijn

Flageolet zijn heerlijk fijne boontjes. Al zijn ze er maar zelden vers. Dat is jammer maar in Frankrijk koop ik ze vaak uit de diepvries, die zijn erg lekker en net als de verse snel gaar. Voor deze stoofschotel vind ik dat niet ideaal, omdat ze dan pas later kunnen worden toegevoegd en niet alle lekkere smaakjes kunnen opnemen die je krijgt als ze langzaam gaar stoven. Dus gebruik ik hier gedroogde flageolet. Die blijven ook lekker stevig. Stoven doe ik het liefst in de oven, vanwege de constante temperatuur en omdat je er niet hoeft bij te blijven. Maar op het laagste pitje op het fornuis kan ook.

Weken en marineren 4 uur
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten
Stoven ca. 2 uur

Bereidingswijze

  1. Week de flageoletboontjes 4 uur in ruim koud water.
  2. Pel en pers de knoflook fijn boven een ruime schaal. Voeg 1½ tl grof gemalen peper 1 ½ tl zout. Raps de schil van de sinaasappels erboven. Halveer en pers de sinaasappels. Roer sap, 1 el mosterd en 1 tl komijn door knoflookmengsel en wentel de eendenbouten erdoor. Marineer ca. 4 uur. Geregeld keren.
  3. Pel en snijd de uien elk in 4 parten. Snijd tomaten in stukjes.
  4. Verwarm de oven voor op 150°C.
  5. Dep de eendenbouten droog met keukenpapier. Verhit eendenvet, boter of olijfolie in een stoofpannetje. Bak hierin de eendenbouten rondom bruin. Voeg de uien toe en pak ze 4 minuten mee. Voeg dan de tomaten toe en bak ze ook 2 minuten mee. Giet de flageolet af, voeg ze met de tijm en de marinade van de eend toe. Schep alles goed door elkaar. Voeg de bouillon toe. Breng tegen de kook aan. Dek af met een deksel, zet de pan in de oven en stoof het gerecht in ca. 2- 2 ½ uur gaar.
  6. Rooster ondertussen de rest van het komijnzaad in en droge koekenpan (of in een scheutje olie) een minuutje op een hoog vuur. Schep in een klein schaaltje. Voeg op het laatst naar smaak nog wat mosterd, peper & zout toe. Strooi de geroosterde komijn er aan tafel over. ®José van Mil

Tip: Flageolet kun je vervangen door gedroogde witte bonen, bruine bonen kidneybonen of bijvoorbeeld…. En als er geen bloedsinaasappels zijn kun je ook gewone perssinaasappels gebruiken. Je kunt eventueel een beetje suiker aan het kookvocht toevoegen.

Gestoofde eendenbout met flageolet, bloedsinaasappel en geroosterde komijn

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer