Blog

Mijn Herder zakmes op leeftijd

Mijn Herder zakmes op leeftijd, zo kan ik mijn vaders zakmes wel noemen. Dat mes heeft bijna een heel leven lang in mijn vaders zak meegereisd de hele wereld over. Van de camping in Sint Maarten aan Zee tot onze vakanties in Tsjecho-Slowakije aan toe. Het ging zelfs mee in de koffer naar Australië.  Vanaf

Blog

Mijn Herder zakmes op leeftijd

Mijn Herder zakmes op leeftijd, zo kan ik mijn vaders zakmes wel noemen. Dat mes heeft bijna een heel leven lang in mijn vaders zak meegereisd de hele wereld over. Van de camping in Sint Maarten aan Zee tot onze vakanties in Tsjecho-Slowakije aan toe. Het ging zelfs mee in de koffer naar Australië.  Vanaf

Mijn Herder zakmes op leeftijd

Mijn Herder zakmes op leeftijd, zo kan ik mijn vaders zakmes wel noemen. Dat mes heeft bijna een heel leven lang in mijn vaders zak meegereisd de hele wereld over. Van de camping in Sint Maarten aan Zee tot onze vakanties in Tsjecho-Slowakije aan toe. Het ging zelfs mee in de koffer naar Australië. 

Vanaf jongs af aan zie ik mijn vader dit mes gebruiken, een robuust zakmes met een houten handvat. Hij gebruikte het in de tuin, tijdens het klussen, als we met vakantie waren, op onze zeilboot en in het dagelijkse leven. Een zakmes in je zak was in die tijd heel gewoon! Maar ik kan mij niet herinneren dat ik het ooit heb mogen vastgehouden. ‘Dat mes was scherp en geen kinderspeelgoed’ zei hij altijd.

Een aantal jaar geleden was ik samen met mijn moeder aan het opruimen en in een lade van mijn vaders bureau zag ik het mes liggen. Ik pakje het vast en voelde het hout en hoe goed dat mes eigenlijk in de hand lag. ’t Was een mooi stevig mes van Herder. Mijn moeder vertelde dat zij eigenlijk ook niet wist wanneer mijn vader het gekocht had maar dat het zeker 50 jaar oud was, mijn vader het inderdaad altijd bij zich droeg en dat het in de lade beland was toen mijn vader naar het verpleegtehuis ging. Als ik het leuk vond mocht ik het wel hebben.

Nu is het al flink wat jaren mijn zakmes, en ik gebruik het voor allerlei klusjes rondom en in huis. Hoofdzakelijk in de moes- en bloementuin. Het is een fijn mes, het ligt goed in de hand en heeft een stevig lemmet. Dus bijzonder geschikt om ook in de (moes)tuin te gebruiken. Boerenkoolstengels snijden gaat prima met zo’n scherp mes. Maar ook op paddenstoelenjacht gaat het mes mee en tijdens het uitbenen van wild laat het mij ook niet in de steek. Ik moet er alleen op letten dat ik het niet buiten laat liggen want dan roest het. Dus heb ik het tijdens het tuinieren altijd in mijn zak, zo is mijn vader toch nog een beetje bij mij.

Af en toe het mes invetten met een beetje vaseline en het snijvlak langs een aanzetstaal halen is voldoende om het mes in goede conditie en vlijmscherp te houden. Zo heb ook ik dagelijks nog heel veel plezier van nu mijn Herder zakmes op leeftijd!

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *