Blog

Kerstdiner “Klassiek met een twist”

Hier een heerlijk en volledig kerstmenu waar alle gasten blij van worden en waar jezelf ook veel plezier aan hebt.  Ik heb dit jaar het voorwerk gedaan. Ik heb een volledig kerstmenu opgesteld  “klassiek met een twist” met gerechten die allemaal een onverwacht tintje hebben. En, om het makkelijk te kunnen maken, mét een kookwerkschema.

Blog

Kerstdiner “Klassiek met een twist”

Hier een heerlijk en volledig kerstmenu waar alle gasten blij van worden en waar jezelf ook veel plezier aan hebt.  Ik heb dit jaar het voorwerk gedaan. Ik heb een volledig kerstmenu opgesteld  “klassiek met een twist” met gerechten die allemaal een onverwacht tintje hebben. En, om het makkelijk te kunnen maken, mét een kookwerkschema.

Kerstdiner “Klassiek met een twist”

Hier een heerlijk en volledig kerstmenu waar alle gasten blij van worden en waar jezelf ook veel plezier aan hebt.  Ik heb dit jaar het voorwerk gedaan. Ik heb een volledig kerstmenu opgesteld  “klassiek met een twist” met gerechten die allemaal een onverwacht tintje hebben. En, om het makkelijk te kunnen maken, mét een kookwerkschema. Volg alle stappen en geniet van een heerlijk stressvrij kerstdiner.

Een menu van 6 gangen, zoals dit, vraag om relatief kleine porties, maar moet ook voor grote eters genoeg zijn. Elke gast moet daarin zijn eigen balans vinden. Het zal zeker niet te weinig zijn en mocht je iets over hebben dan gaat dat de volgende dag wel op. Het kook- afwerkschema kan helpen om alles op het juiste moment klaar te hebben. En ook om zelf zoveel mogelijk gezellig aan tafel te kunnen zitten. Mocht je een gang willen schrappen, schrap dat dan ook uit het schema. En als je een gerecht wisselt met iets anders, bedenk dan hoe je het zo makkelijk mogelijk in het schema kunt passen en zet het erbij.  

Het Menu:

Recepten:
Voorgerecht: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/ceviche-van-kabeljauw/ en https://uitdekeukenvan8.nl/recept/knapperige-peper-zout-filokoeken/
Soep: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/japanse-dashi-met-bonito-spinazie-en-sesam/
Tussengerecht: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/coquille-saint-jacques-met-zwarte-knoflookboter/
Hoofdgerecht: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/roast-ribeye-met-teriyaki-jus-crispy-smashed-potatoes-met-verse-truffelcreme-pompoen-adamame-en-bimi/
Hartig nagerecht: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/oude-boeren-brokkelkaas-met-sansyo-peper-vijgenjam-druiven/
Zoet nagerecht: https://uitdekeukenvan8.nl/recept/syllabub-met-yuzu-en-kerstkoekjes/

Kook en afweringsschema

  • Een dag of langer van tevoren
    Voor bij het hoofdgrecht: Maak de teriyakysaus voor bij de roast ribeye. Laten afkoelen en afgesloten koel bewaren (niet in de koelkast)
  • Een dag van tevoren
    Voor het toetje: bereid de syllabub voor, volgens het recept
  • Een dag of een paar uur van te voren
    Voor de bouillon: Maak de dashi en snijd de sinaasappelschil. Bewaard de reepjes sinaasappelschil in een afgesloten plasticzakje of bakje
    Voor bij de ceviche: bak de krokante peper & zout filokoeken laat ze goed afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel of grote plasticzak
    Maak de ceviche: marineer de ceviche
    Voor bij de coquilles: maak de zwarte knoflookboter
    Maak de bijgerechten voor zover dat al kan: Kook de smashed potatoes, laat ze afkoelen en smash. Roast de smashed potatoes en de pompoen maar haal ze na 15 minuten uit de oven want ze worden vlak voor het eten nog even afgebakken
    Maak de truffelcrème voor de smashed potatoes
    Kook de edamame en bimi  
    Voor de kaas: Maak de Sansyo peper-vijgenjam voor bij de kaas
    Servies: zet het benodigde servies klaar
  • Een paar uur van te voren
    Voor het toetje: Klop de Syllabub met de poedersuiker, verdeel over glazen en zet ze in de koelkast
    Voor bij de kaas: verdeel de druiven in 6 trosjes of halveer vijgen
    Voor het hoofdgerecht: Haal het vlees uit de koelkast
    Syllabub: rasp de nootmuskaat
  • Een uurtje voor het eten:
    Maak het vlees: Roast de ribeye, pak het vlees in folie en bewaar in de koele oven op 50°C
    Kaas: Haal de kaas uit de koelkast
  • Vlak voordat het voorgerecht wordt geserveerd:
    Ceviche: Leg de peper & zout filokoeken op borden en verdeel de ceviche en partjes limoen erover
  • Vlak voordat de bouillon wordt geserveerd:
    Dashi: Verwarm 6 kommetjes of kopjes. Maak de bouillon af met de spinazie
  • Vlak voordat de coquilles geserveerd worden:
    Coquilles: Verwarm 6 borden. Bereid de coquilles en de zeekraal. maak de zwarte knoflookboter warm. Even snel afmaken zodat de coquilles warm op tafel komen
  • Direct nadat de coquilles op zijn:  
    Vlees en bijgerechten: Haal het vlees uit de oven pak het goed in, in aluminiumfolie en een paar schone theedoeken
    Zet de oven op 200°C, besprenkel de smashed potatoes en pompoen met een beetje olijfolie en laat ze in 5-10 minuten lekker warm en bruin worden
    Verwarm 6 borden en eventueel ook schalen
    Verwarm de teriyaki-jus
    Roerbak de bimi met de adamame een paar minuten
  • Hoofdgerecht afmaken:  
    Haal de smashed potatoes en pompoen uit de oven
    Maak de smashed potatoes af met truffelroom, truffel en peterselie
    Snijd het vlees in de keuken of aan tafel in plakken en op een schaal of de borden. Doe ook de bijgerechten op of in schalen of de borden. Geef de jus erbij
  • Vlak voordat je de kaas serveert:
    Snijd van de kaas 6 stukken en leg ze op borden en maak ze af met de druiven of vijgen en vijgen-peperjam
  • Na de kaas:
    Maak de syllabub af met nootmuskaat en serveer met de koekjes
Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *