Blog

Italië Mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn

Mei van dit jaar kwam Italië Mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn uit. Ik ken Onno al jaren en ben fan van zijn recepten dus keek ik uit naar dit boek. Het heeft even geduurd voordat ik deze 414 pagina’s tellende dikke pil had doorgeworsteld. Nou ja, doorworstelen, dat klinkt een beetje negatief want

Blog

Italië Mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn

Mei van dit jaar kwam Italië Mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn uit. Ik ken Onno al jaren en ben fan van zijn recepten dus keek ik uit naar dit boek. Het heeft even geduurd voordat ik deze 414 pagina’s tellende dikke pil had doorgeworsteld. Nou ja, doorworstelen, dat klinkt een beetje negatief want

Italië Mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn

Mei van dit jaar kwam Italië Mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn uit. Ik ken Onno al jaren en ben fan van zijn recepten dus keek ik uit naar dit boek. Het heeft even geduurd voordat ik deze 414 pagina’s tellende dikke pil had doorgeworsteld. Nou ja, doorworstelen, dat klinkt een beetje negatief want het lezen van dit ‘kookboek’ was beslist geen straf. Wat een heerlijk boek heeft Onno weer geschreven. En het is een bijzonder boek. Want net zoals Onno’s reiskookboeken is ook dit boek gelardeerd met verhalen. Belevenissen uit de tijd dat Onno met zijn Juliette in Toscane woonde en zoals ik van Onno gewend ben is het boek ook nog eens gevuld met een flinke portie achtergrondinformatie, kooktechnieken, geschiedenis en natuurlijk heel veel smakelijke recepten uit geheel Italië.

Je waant je in Italië

De verhalen zijn zo beeldend dat je het gevoel hebt dat je zelf door de straten van San Donato wandelt, zelf aan de tafels zit waaraan gegeten wordt en de geuren van de gerechten en de wijnen die Onno omschrijft kun je bijna ruiken en proeven. Het boek is geïllustreerd met zwart-wit illustraties van Marly Hendricks. Mis je de foto’s? Beslist niet! De kruidige worst in de rigatoni con panna en salsiccia, de guancia di maialino brasata alle birra scura (varkenswang gestoofd in donker bier), de drooggegrilde aubergines of de crostini met palmkool, ’t klinkt allemaal verrukkelijk. En de recepten die ik inmiddels bereid heb smaakte allemaal heerlijke. De Toscaanse wintersoep gaat er trouwens ook op een zomerse dag prima in.

Vol passie

Het boek begint in Toscane en vervolgens neem Onno je mee heel Italië door. De recepten zijn stuk voor stuk top! Vaak met weinig ingrediënten en eenvoudig beschreven. Zeker ook voor de beginnende keukenprinses of prins heel goed te doen. De verhalen er omheen zijn leuk, soms hilarisch en leerzaam tegelijk, geschreven zoals Onno vertelt! Vol passie, gedreven en met plezier! Plezier in het koken, in het eten, het delen van kennis en zijn geliefde Italië.

Authentiek en ietsie minder authentiek

Italië staat vol authentieke Italiaanse recepten maar ook wat minder authentieke en Onno’s eigen varianten vullen de pagina’s. Ook het recept voor ragù alla bolognese en een carbonara gemaakt met guanciale, het kinnebakspek dat er in hoort, ontbreken niet. Onno geeft met knoflook zijn eigen draai aan het carbonararecept, gewoon omdat hij dat lekker vindt. Een beetje vreemd eend de bijt is het recept riso venere con salmon e papate Thai (venusrijst met zalm en aardappel op z’n Thais). De Italiaanse link is in dit geval de riso venere, de zwarte rijst van Italiaanse bodem!

Zo kan ik nog wel even doorschrijven maar dat doe ik niet, gewoon kopen dit heerlijke, zonnig gele boek en ga je toevallig naar Italië met vakantie dan zou ik dit fijne boek meenemen om lekker uit te koken en dan ’s avonds bij kaarslicht in te lezen.

Italië Mijn verhalen en recepten, Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar, ISBN978 9038 8064 19, prijs: € 32,50.

 

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *