Blog

Topavond bij Syrco Basè op Bali 

Twee sterren Michelin-chef Syrco Bakker – bekend van Pure C in Cadzand – is aan een nieuw avontuur begonnen op Bali. Eind november opende hij Syrco Basè, een toprestaurant in Ubud.

Blog

Topavond bij Syrco Basè op Bali 

Twee sterren Michelin-chef Syrco Bakker – bekend van Pure C in Cadzand – is aan een nieuw avontuur begonnen op Bali. Eind november opende hij Syrco Basè, een toprestaurant in Ubud.

Topavond bij Syrco Basè op Bali 

Twee sterren Michelin-chef Syrco Bakker – bekend van Pure C in Cadzand – is aan een nieuw avontuur begonnen op Bali. Eind november opende hij Syrco Basè, een toprestaurant in Ubud. Een prachtig, van scratch opgebouwd restaurant waar over ieder aspect en elk detail is nagedacht; van de inrichting van het restaurant, de aparte bar voor de ontvangst van de gasten, de lounge voor het dessert en de shop bij het vertrek tot en met de selectie en training van het personeel, uiteraard de menukaart en de pairing met drank. Nu is het alleen nog wachten op de belangrijke traditionele inzegeningsceremonie in de loop van januari 2024. Volgens de religieuze tradities van Bali is dat pas het echte begin van Syrco Basè. 

Lokaal en heritage 
Op doorreis in Bali gingen wij er eten en raakten enorm onder de indruk wat Syrco Bakker en zijn team in een tijdbestek van pakweg anderhalf jaar hebben neergezet. Het gebouw is in een woord prachtig; licht en modern ademt het een mooie serene rust uit. In de fraaie binnentuin groeien groentes en kruiden die het gebruik van lokale producten illustreren. De ronde bar op de eerste etage kijkt uit over rijstvelden. Een jonge enthousiaste gastvrouw bij de entree begeleidt gasten naar binnen.  

Unieke pairing  
De à la cartekaart kent drie menu’s: plant-based, lokaal en heritage. Wij kozen voor het heritage-menu met een unieke beverage-pairing waarbij elk gerecht vergezeld gaat van een ander drankje. Voor het heritage-menu heeft Syrco zich laten inspireren door de rijke Balinese smaken en tradities. De start waren drie heerlijke amuses, met onder meer een greenlip mussel waarbij het mosselvlees gebakken was in sambal. De samenwerkingen met Syrco in het verleden voor de Zeeuwse mossel maakt het extra leuk dat zo’n bereiding voorbijkomt. 

De eerste gang was een fraaie frisse bereiding van makreel waarbij ook de pairing met een zachte Japanse Saké geweldig was. Bali salad met squid bracht eer aan de Urab sayur – een klassieker uit de Balinese keuken – en ging vergezeld van een klein glas op Bali gebrouwen tropical New England India Pale Ale Beer. Bij het gerecht met Grouper waarin onder meer zachte kurkuma-tonen te proeven waren, werd een jasmijnthee geserveerd. In het heritage-menu mocht hét gerecht van de Indonesische keuken, de nasi goreng, niet ontbreken. Syrco eert dit iconisch gerecht met zijn interpretatie ‘Finally nasi goreng’, waarover ook de Balinese bediening heel enthousiast was. Maar feitelijk gold dat voor elke gang die de lokale medewerkers aan tafel presenteerden. Als geen ander zijn zij bekend met de Balinese ingrediënten die op een vernieuwende manier in elk gerecht zijn verwerkt. 

Het gerecht met een prachtig stukje geit was de enige pairing met wijn en werd geserveerd met een mooie zachte Spaanse Cabernet sauvignon. Het heerlijke dessert tenslotte – dat bestond uit een bereiding van de lokale vrucht zuurzak, avocado, vanille en chocolade – ging vergezeld van een rijstlikeur van pandan en caramel. 

Al met al was het zowel culinair, als qua gastvrijheid en ambiance een echte topavond. Voor iedereen die binnenkort naar Bali gaat een echte aanrader!  

Auteur

Tilly Sintnicolaas

Food communicatie professional
Over de auteur

Tilly Sintnicolaas, initiator van Uit de Keuken van 8, gespecialiseerd in communicatie over food met haar eigen marketing-communicatiebureau waar naast vis, schaal- en schelpdieren ook Iers rundvlees, Zeeuwse kroepoek, duurzaamheidskenmerken en keukenapparatuur voorbij komen. ‘Consumenten inspireren en informeren over food is wel het leukste van mijn vak!’
www.bureausintnicolaas.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *