Cuisine: Surinaams

25 juli 2016

Gemberbier

Gemberbier is helemaal hot! Op zomerse dagen een lekker alcoholvrij alternatief voor een pilsje. Je leest het goed: alcoholvrij. Het heet ‘bier’ of ‘ale’ omdat er een vergisting plaatsvindt, maar deze duurt zo kort dat er geen alcohol gevormd wordt. Je kunt gemberbier ook zelf maken. Dat maakt het gemberbier extra lekker. Bovendien is het leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Het duurt wel minimaal twee dagen voor je ervan kunt genieten. En… je hebt zelf invloed op het suikergehalte. Kant-en-klaar gemberbier is vrij zoet. Ook aan de meeste ‘zelfmaak’recepten die ik tegenkwam, wordt veel suiker toegevoegd. Voor het vergisten heb je wel iets aan suiker nodig, maar dat hoeft geen kristalsuiker te zijn. Ik heb geëxperimenteerd met het maken van gemberbier zonder toegevoegd suiker. Het resultaat was een heerlijk ‘droog’ gemberbier. In plaats van suiker heb ik appelsap of sinaasappelsap en een beetje ahornsiroop toegevoegd. Zelfgemaakt gemberbier is behoorlijk pittig, voor een mildere variant kun je het aanlengen met koolzuurhoudend mineraalwater, dat geeft ook extra belletjes! Tip: maak als het gemberbier na drie, vier dagen helemaal klaar is, de fles de eerste keer heel voorzichtig open en laat wat van het gevormde koolzuurgas ontsnappen voor je gaat schenken. Anders spuit het gemberbier je om de oren. (foto: A10 design, Albertine Dijkema)

Lees meer
24 november 2015

Surinaamse pindasoep

Surinaamse pindasoep. Ik ben dol op pittige Surinaamse pindakaas. Wil je de soep niet zo scherp gebruik dat gewone pindakaas of vervang een gedeelte van de Surinaamse pindakaas. Geen bakbananen kunnen krijgen, gebruik dan onrijpe gewone bananen en kook die de laatste 5 minuten mee.

Lees meer