Ofwel: de condor van Scheveningen.
Mijn zwager verhuist met zijn vrouw naar Zuid-Frankrijk om daar zijn wrakke gewrichten in de zon te koesteren. Die zon scheen ook, stralend nog wel, toen wij hen met een lunch uitzwaaiden op een terras dat uitkeek over de binnenhaven van Scheveningen.
We waren neergestreken bij Callao. Callao? Ja, de op een na grootste stad van Peru en nu ook de naam van een restaurant van allure. Het opende drie maanden geleden zijn deuren en dit is voor zover ik weet de eerste journalistieke recensie. Een scoop, in een paar woorden samen te vatten: ga erheen!
We kregen verschillende voorgerechten voorgezet. In de Peruaanse keuken is het gebruikelijk om gerechten te delen. Veel vis, paddenstoelen en vlees opgediend in marinades en sauzen met een ongekende rijkheid aan smaken. De ceviche natuurlijk, in een marinade die de Peruanen tijgermelk noemen. En malse carpaccio van pulpo, inktvis in een purperen (jawel) olijvensaus. Quinoa, avocado, mais en zoete aardappel kwamen in diverse gerechten terug.
De Peruaanse keuken schittert aan het firmament, met wel twee restaurants bij de beste tien in de wereld. De kok van Callao is niet mis, want getraind in El Celler, een Spaans restaurant met drie sterren. Bij Callao is het eten bijna van sterrenniveau, de prijzen schappelijk en de bediening plezierig informeel en overwegend van Zuid-Amerikaanse origine.
U begrijpt het wel: een aanrader.
Callao
Dr. Lelykade 29, Scheveningen
‘Klinkt ‘ heel goed! Gaan we zeker proberen.