Tag: zelf zuurkool maken

Bijgerecht - 17 februari 2021

Gefermenteerde zuurkool uit El Salvador

In Centraal Amerika maken ze een hele lekkere variant op onze zuurkool, Curtido of Cortido. Er gaan namelijk nog extra groentes in zoals wortel en rode ui. En als extra smaakmakers oregano, rode peper, koriander en limoen. Je kunt de knapperige salade ook al direct eten. Of je laat het in 24 uur licht fermenteren op kamertemperatuur. Zet het daarna in de koelkast om te bewaren.

Lees meer
Bijgerecht - 16 januari 2017

Zelf zuurkool maken; een leuke winterklus

Zelf zuurkool maken vind ik een van de leukste dingen om te doen en als je een flinke hoeveelheid maakt kun je er zeker de hele winter van eten. Er is niets ingewikkelds aan het maken van zuurkool. Het enige dat het je kost is een flinke hoeveelheid kool, zout, wat specerijen en een paar lamme armen. Juist om dit laatste doe ik dit soort klussen graag samen met een aantal andere enthousiastelingen. Je kunt elkaar afwisselen met stampen, een grote hoeveelheid werk je met elkaar makkelijker weg en het is nog gezellig ook. Witte zuurkool maak ik altijd in de herfst dan is witte of savooiekool lekker goedkoop en ik vul 2 flinke zuurkoolpotten van zo’n 25 l. We doen dat op een zonnige dag buiten en maken er dan een echte zuurkooldag van door de dag af te sluiten met zuurkoolstamppot (gemaakt van zuurkool van het vorige seizoen), draadjesvlees en/of rookworst. Gezellig samen rond het kampvuur of een stel vuurkorven! Maak voor een eerste keer een kleine hoeveelheid van een paar kilo. Vind je het leuk en bevalt het resultaat dan kun je een volgende keer voor een grotere hoeveelheid gaan. In dit recept gebruik ik rodekool omdat dat je zuurkool van rodekool niet kant en klaar kunt kopen, dat maakt het net iets spannender en zuurkool van rodekool heeft een prachtige helderrode kleur. En als de zuurkool klaar is maak je er een lekkere van. voor 2 potten van 2 liter Bereidingstijd: 60 min. (+ 3-4 weken fermenteren)

Lees meer
Hoofdgerecht - 11 november 2016

Rode zuurkoolstamppot

Al jaren maak ik zuurkool, leuk om te doen. Bovendien smaakt zelfgemaakte zuurkool veel lekkerder dan kant en klaar gekochte. En naarmate de winter verstrijkt wordt hij alleen maar lekkerder. Dit jaar maakte ik ook een paar potten zuurkool van rode kool. Het resultaat; een prachtige helderrode zuurkool die ook tijdens het bereiden zijn mooie kleur behoudt. Wil je ook een keer zelf zuurkool maken? Het recept vindt je op mijn Bereidingstijd: 30 minuten

Lees meer