Vietnamese lenterolletjes – Goi cuon

Door Annelene van Eijndhoven  

maart 21, 2016

Vrij vertaald betekent goi cuon: salade in een rijstvel. Een vegetarische salade met kruiden. Of een met garnalen of varkensvlees, of allebei.
Zet de ingrediënten op tafel, dan kan iedereen zijn eigen rolletjes maken.
Geef iedereen een kommetje dipsaus. Er is dipsaus voor springrolls te koop, maar je kunt ook kiezen voor chilisaus of hoisinsaus met pinda’s.

  • Voorbereiding: 20 min
  • Bereidingstijd: 15 min
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

50 g glasvermicelli

½ komkommer

2 worteltjes

2 lente-uitjes

1/2 krop sla

handje taugé

10 g koriander

10 g Thaise basilicum of munt

12 rijstvellen (22 cm)

100 g gekookte garnalen (eventueel)

Dipsaus:

1-2 tenen knoflook (naar smaak), fijngehakt

125 ml water

1 el vissaus

1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngesneden

1 ½ - 2 el gele bonenpasta (Toko)

1 el lichte sojasaus

1 – 2 tl palmsuiker of basterdsuiker

1-2 el limoensap (proeven)

mespunt zwarte peper

25-30 g geroosterde ongezouten pinda’s, gehakt

Bereidingswijze

1Breng water met de fijngesneden knoflook aan de kook. Voeg vissaus, fijngesneden peper, bonenpasta , sojasaus en palmsuiker toe. Laat 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met limoensap en peper. Roer er de gehakte pinda’s door. Laat de saus afkoelen.

2Verdeel voor het serveren over 4 kommetjes.

3Breng water aan de kook, zet het vuur uit. Week de vermicelli hierin 3-5 minuten tot ze zacht zijn. Spoel af in een vergiet met koud water en laat goed uitlekken.

4Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in smalle luciferdunne reepjes. Doe dit ook met de wortels en de lente-ui.

5Was en droog de sla. Leg alles op een schaal.

6Vul een kom of schaal met warm water. Doop 1 rijstvel in het water (ca. 10 seconden) tot het vel zacht wordt. Leg het vel op een plat bord. Leg een slablad in het midden aan de onderkant van het rijstvel ca. 2 cm van de rand af. Leg hierop wat van de rauwkost, mie en kruiden en desgewenst 1 of 2 garnalen. Rol een keer om. Vouw de zijkanten erover en rol door.

7Maak zo de andere rollen. Leg ze niet tegen elkaar want dan plakken ze vast.

8Dip de rolletjes voor het eten in wat saus.

Tip: kun je geen gele bonenpasta vinden, gebruik dan Hoisinsaus

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.