Rode kool maak ik altijd in voor twee dagen. De kool is altijd te groot. Voordeel je hebt nog een keer een makkelijke kook dag, je kunt het ook goed invriezen! En alle smaken kunnen goed intrekken waardoor het nog lekkerder van smaak wordt.
Bereidingswijze
- Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem en fruit de ui 5 min. aan. Voeg de suiker, zout, kruidnagels, kaneelstokje en laurierblaadjes toe. Roer het door elkaar.
- Voeg de rode kool toe en schep om met de specerijen.
- Voeg naar smaak peper toe. Voeg het vocht toe en schep alles goed door elkaar. Leg de appelpartjes erboven op. Leg de deksel op de pan.
- Breng de rode kool aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de rode kool op middelmatig hoog vuur in ca. 1 uur gaar.
- De rode kool mag best nog een beetje bite hebben. Breng op smaak met eventueel meer zout, suiker en azijn.
Lekker met gehaktballen en smeuïge aardappelpuree
Fotografie Sven Benjamins – uit het kookboek ‘Lekker Hollands’