Tajine van zalm met verjus, zuurkool en rode druiven

Tajine van zalm met verjus, zuurkool en rode druiven

Zuurkool en vis is een heerlijke combinatie. Ik heb hier duurzame verse zalm gebruikt. Maar je kunt ook warm gerookte zalm gebruiken of gerookte hadock (schelvis). Omdat die al gaar zijn, is de bereidingstijd iets korter. Je kunt de zuurkool dan van te voren iets langer stoven. De verjus die wordt toegevoegd geeft het gerecht een heerlijk fris, zacht zuurtje dat weer fijn samengaat met de zoete druiven en ook de smaak van de zuurkool nog lekkerder maakt. Verjus wordt gemaakt van groene druiven die nog niet rijp zijn. Er zit geen alcohol in maar wel veel smaak. De verjus die ik gebruik wordt gemaakt van Nederlandse druiven van het Betuws Wijndomijn. En wel door een zeer kundige en vooral enthousiaste jonge vrouw Arina Leenen. Op haar site www.prepluk.nl vind je verkoopadressen.

Aan de lijn (zie weekmenu): Gebruik meer zuurkool en vervang de druiven door wat olijven of halfgedroogde tomaten. Geen aardappelen of andere koolhydraten erbij!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Was de zuurkool, laat uitlekken en knijp een beetje uit. Verwarm de boter in een koekenpan met deksel. Schep de zuurkool en 1 tl ras el hanout erdoor. Schenk de helft van de verjus erbij. Dek de pan af en stoof de zuurkool 10 minuten.
  3. Haal ondertussen de druiven van de takjes of knip ze in kleine trosjes.
  4. Schep de zuurkool in de tajine(s). Leg de zalm op de zuurkool. Besprenkel de zalm met de rest van de verjus. Bestrooi met ½ tl ras el hanout en een beetje zout. Bedruppel de zalm en druiven met een heel klein beetje olijfolie. Zet de tajine(s) in de oven en laat de zalm in 10-15 minuten gaar worden (dunnere stukken vis zijn eerder gaar dan dikkere). ®José van Mil

Tip: Zelf vind ik de Tajine van zalm met verjus, zuurkool en rode druiven, zo al een complete maaltijd maar je kunt er krielaardappeltjes of een luchtige puree bij serveren.

Tajine van zalm met verjus, zuurkool en rode druiven

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer