Bij Sinterklaas hoort speculaas en zodra de goedheiligman in het land is geurt het in ons huis regelmatig naar speculaaskruiden. Deze kruiden, het zijn eigenlijk specerijen, zijn kant en klaar te koop maar ik maak ze altijd zelf. Helemaal niet ingewikkeld en zoveel lekkerder dan kant en klaar gekochte.
Bereidingswijze
- Schep in een kom het bakmeel met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een mespunt zout door elkaar. Snijd de boter in stukken, schep ze door het meelmengsel en snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Voeg 1 eetlepel van de melk toe en kneed het geheel met koele hand snel tot een samenhangende bal.
- Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten, maar liefst een dag, rusten en op smaak komen op een koele plaats. Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca. 1 cm dik. Leg het deeg op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. Snijd het deeg lichtjes in zodat er ± 12 stukjes ontstaan en de koek na het bakken mooi breekt, druk de amandelen in de vierkantjes en bestrijk met melk. Bak de speculaas in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar.
- Laat de speculaas op een taartrooster afkoelen. Breek de speculaas in stukken.
Speculaaskruiden zelf maken
Gebruik altijd versgemalen specerijen die hebben lekker veel smaak. Ik gebruik min oude elektrische koffiemolen om mijn specerijen te malen, misschien staat er nog wel een achter in een keukenkastje! Neem 25 g kaneelpoeder, 10 g geraspte nootmuskaat, 5 g gemalen kruidnagels en 2 g kardemompoeder en meng ze goed door elkaar. Met de hoeveelheden kun je spelen, houd je van de smaak van kruidnagel of kardemom dan gebruik je daar gewoon iets meer van.