Zeeuws spek kun je bij de slager kant en klaar kopen. Snijd het in dikke plakken en bak het krokant in de grillpan. Door dit spek te gebruiken in plaats van gewoon zuurkoolspek krijgt je zuurkoolschotel verrassende twist.
Bereidingswijze
- Verhit de boter in een hapjespan, fruit de ui 5 min. aan zonder te kleuren.
- Voeg zuurkool, suiker, kruidnagels en laurierblaadjes toe. Schep alles goed door elkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe. Schenk het bier erbij en leg de appel op de zuurkool. Leg een deksel op de pan en stoof het geheel in ca. 45 min. gaar. Schep de zuurkool zo nu en dan om.
- Stoof de laatste 10 min. de rookworst boven op de zuurkool mee.
- Gril het spek in de grillpan en serveer met smeuïge aardappelpuree.
Lekker met een schep mosterd.
Fotografie Sven Benjamins – uit het kookboek ‘Lekker Hollands’