Hoofdgerecht

Erwtensoep met paardenworst

Hoofdgerecht

Erwtensoep met paardenworst

Heerlijk zo’n een kop soep op de zaterdagavond. ’s Morgens naar de naar de markt alle boodschappen ervoor doen. Starten met de voorbereidingen voor de soep. De hele dag ben je er mee bezig om een lekkere grote pan soep te maken. Serveer met roggebrood en katenspek. In Noord-Holland eten we graag paardenworst. Een mooi stuk biologisch en natuurlijk vlees zonder antibiotica!

Bereidingswijze

  1. Was de spliterwten in een grote pan. Breng de erwten met 2 liter koud water, zout, de hamschijf, de karbonade en het speklapje aan de kook. Laat het geheel 30 min. op een laag vuur koken; schep het schuim er regelmatig af en roer af en toe goed over de bodem om te voorkomen dat de soep aanbrandt.
  2. Voeg de prei, bleekselderij, wortel, aardappel, laurier en ui toe en laat de soep nog 20 min. zachtjes koken; roer de soep regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan een beetje warm water toe uit de kraan (ca. 100 ml om mee te beginnen.). Voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Haal de hamschijf, karbonade en speklap uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Roer het vlees en de worst door de soep. Laat soep nog ongeveer 15 min. zachtjes koken.
  4. Schep de soep in 4 kommen. Bestrooi met gele bleekselderij blaadjes. Maal er royaal verse zwarte peper over.

Tip; heb je soep over laat het goed afkoelen en eet het van de week nog een keer of vries het in.

Tip; door iets meer van de groente toe te voegen en zonder vlees de soep te maken krijg je echt een heerlijke vegetarische soep. Lekker met een schep sambal oelek of brandal.

Fotografie Sven Benjamins – uit het kookboek ‘Lekker Hollands’

Erwtensoep met paardenworst

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer