Blog

Paling en appeltaart op de Noordermarkt

De best belegde broodjes paling vind je op maandag op één van de leukste markten die ik ken. Dat is de Noordermarkt en Westerstraatmarkt in Amsterdam!

Blog

Paling en appeltaart op de Noordermarkt

De best belegde broodjes paling vind je op maandag op één van de leukste markten die ik ken. Dat is de Noordermarkt en Westerstraatmarkt in Amsterdam!

Paling en appeltaart op de Noordermarkt

De best belegde broodjes paling vind je op maandag op één van de leukste markten die ik ken. Dat is de Noordermarkt en Westerstraatmarkt in Amsterdam!

Als we vrij zijn en het weer een beetje lekker is, beginnen we maandagochtend alleen met wat fruit. Daarna nemen we de tram de stad in om daar te ontbijten met een broodje paling. Eerst struinen we dan een tijdje over de markt op de Westerstraat richting de Noordermarkt, in de hoop dat de palingman er staat. Zo ja (YES) dan gaan we ervoor. Ter plekke fileert hij de paling heel handig en snijd de filets in stukken. Op elk zacht wit bolletje (er is geen keus), leg hij een halve paling. Niks erop, niks erbij, zo’n broodje royaal belegd met paling is gewoon perfect! En dat (voorlopig) voor maar € 5,00.

Het komt natuurlijk weleens voor dat de palingman er niet is. Dat is een teleurstelling waarvan we even moeten slikken, maar waar we gelukkig wel gauw overheen kunnen komen. Want niet alleen is er een fijne poffertjesbakker op de Noordermarkt, de Vietnamese loempia’s zijn er ook heel goed. Steeds vaker vind je er nog andere kramen met lekkers, zoals laatst een Turkse met Gözeleme (soort hartige plaatpannenkoek die wordt gemaakt met vulling naar keuze terwijl je wacht), heel aantrekkelijk. Er moeten keuzes gemaakt worden.

Maar ja kiezen tussen dat soort lekkernijen of een grote appeltaartpunt bij Winkel op de hoek van de Westerstraat en de Noordermarkt (daar waar altijd een lange rij voor de deur staat) is eigenlijk geen keus. Die is zo ongelofelijk lekker: heerlijke appeltjes, zoet met een licht zuurtje, een superknapperige taartkorst, nog lauwwarm en met een flinke toef slagroom erop. Daar kan alleen dat broodje paling tegenop!

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *