Onbeperkt genieten met Pasen

  Posted on   by   Geen reacties

Van tevoren weet ik het al, dat wordt weer een kilootje erbij met de Paasdagen. Te lekker, te gezellig en te veel. Ik houd namelijk van eieren en alles wat daarbij past. De ‘Eggs Benedict’ zijn mijn favoriet. Ik begon het weekend nog keurig met hardlopen op zaterdag. De grote chocolade paashaas die je kon winnen was verleidelijk, maar ik liep 6 sec. zachter dan ik had voorspeld. Geen zorgen, het is gewoon een meer dan leuke, niet fanatieke loopgroep. De pret was groot. Maar als troost kregen we allemaal toch een chocolade ei en dat ei was bij thuiskomst natuurlijk al opgegeten.

’s Morgens was ik even op de weegschaal gaan staan, zodat ik wel wist wat het weekend zou brengen. ’s Middags met vrienden naar een meer dan mooie Matthäus-Passion in ons dorp. Het koor bestaat elk jaar uitsluitend uit inwoners van onze Gemeente. Vaste prik om na afloop bij Renée en Nol kleine hapjes te delen, natuurlijk in gezelschap van een mooi glaasje wijn. De meringues met advocaat die Renée als toetje op tafel zette, was een lekker, maar heftig slot. Dat was dag 1. Dag 2 begon met een paas ontbijt bij dochter Minouk. Eieren, mimosa-cocktails, paasbrood, het ‘duiven brood’ dat ik mee had genomen uit Bologna, toch nog maar een extra stukje kaas. En die paté is ook wel erg lekker. En als je gezellig in de tuin zit met leuke mensen, ga je toch niet echt opletten hoeveel je eet. Eind van de dag tennissen, dat zou gunstig kunnen zijn voor het gewicht, maar ja ook daar was veel chocola. En van tennissen kwam niet zo heel veel. Wel dat Texeltje na afloop natuurlijk. Dag 3 weer een uitgebreid ontbijt en naar vrienden waar Pauline heerlijk zelf gebakken cake, chocoladerepen en nog veel meer lekkers had. En dan komt toch dag 4 waar ’s morgens het resultaat op de weegschaal zichtbaar was: meer dan 1 kilo aangekomen. Dinsdagochtend gewoon weer havermout. Maar wat een heerlijk ontspannen weekend met familie en vrienden.

Een lange persoonlijke inleiding om te komen tot een origineel overzicht van het dieet. Pas sinds de 19e eeuw wordt het woord dieet gebruikt als een synoniem voor afslanken. Mijn Zwitserse vriend en journalist Reto Schneider schreef er een tijd geleden over in NNZ Folio. De dieetgeschiedenis begint al bij de Grieken – en waarschijnlijk zelfs eerder – en gaf in die tijd alleen nog regels aan voor een gezonde manier van leven. Op de afbeeldingen zie je zowel diëten voor de gezondheid als diëten voor gewichtsafname. Wel even je Duits ophalen, maar ik vond het een te mooi schema om niet te delen. Zo vertelde in 1928 het sigaretten merk Lucky Strike dat je slank werd door te roken. En het eerste vegetarische kookboek (1874) is ook al een tijdje geleden. Het dieet uit 1912 dat Helmut Kohl voor Pasen volgde (thee – water – vasten – melk met brood) heb ik maar overgeslagen.

Een aardig schema waarin je zeker een aantal diëten herkent, maar weet dat genieten van mooi eten belangrijk blijft.

Categories: BlogTags:

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *