Blog

Onbeperkt genieten met Pasen

Van tevoren weet ik het al, dat wordt weer een kilootje erbij met de Paasdagen. Te lekker, te gezellig en te veel. Ik houd namelijk van eieren en alles wat daarbij past. De ‘Eggs Benedict’ zijn mijn favoriet. Ik begon het weekend nog keurig met hardlopen op zaterdag. De grote chocolade paashaas die je kon

Blog

Onbeperkt genieten met Pasen

Van tevoren weet ik het al, dat wordt weer een kilootje erbij met de Paasdagen. Te lekker, te gezellig en te veel. Ik houd namelijk van eieren en alles wat daarbij past. De ‘Eggs Benedict’ zijn mijn favoriet. Ik begon het weekend nog keurig met hardlopen op zaterdag. De grote chocolade paashaas die je kon

Onbeperkt genieten met Pasen

Van tevoren weet ik het al, dat wordt weer een kilootje erbij met de Paasdagen. Te lekker, te gezellig en te veel. Ik houd namelijk van eieren en alles wat daarbij past. De ‘Eggs Benedict’ zijn mijn favoriet. Ik begon het weekend nog keurig met hardlopen op zaterdag. De grote chocolade paashaas die je kon winnen was verleidelijk, maar ik liep 6 sec. zachter dan ik had voorspeld. Geen zorgen, het is gewoon een meer dan leuke, niet fanatieke loopgroep. De pret was groot. Maar als troost kregen we allemaal toch een chocolade ei en dat ei was bij thuiskomst natuurlijk al opgegeten.

’s Morgens was ik even op de weegschaal gaan staan, zodat ik wel wist wat het weekend zou brengen. ’s Middags met vrienden naar een meer dan mooie Matthäus-Passion in ons dorp. Het koor bestaat elk jaar uitsluitend uit inwoners van onze Gemeente. Vaste prik om na afloop bij Renée en Nol kleine hapjes te delen, natuurlijk in gezelschap van een mooi glaasje wijn. De meringues met advocaat die Renée als toetje op tafel zette, was een lekker, maar heftig slot. Dat was dag 1. Dag 2 begon met een paas ontbijt bij dochter Minouk. Eieren, mimosa-cocktails, paasbrood, het ‘duiven brood’ dat ik mee had genomen uit Bologna, toch nog maar een extra stukje kaas. En die paté is ook wel erg lekker. En als je gezellig in de tuin zit met leuke mensen, ga je toch niet echt opletten hoeveel je eet. Eind van de dag tennissen, dat zou gunstig kunnen zijn voor het gewicht, maar ja ook daar was veel chocola. En van tennissen kwam niet zo heel veel. Wel dat Texeltje na afloop natuurlijk. Dag 3 weer een uitgebreid ontbijt en naar vrienden waar Pauline heerlijk zelf gebakken cake, chocoladerepen en nog veel meer lekkers had. En dan komt toch dag 4 waar ’s morgens het resultaat op de weegschaal zichtbaar was: meer dan 1 kilo aangekomen. Dinsdagochtend gewoon weer havermout. Maar wat een heerlijk ontspannen weekend met familie en vrienden.

Een lange persoonlijke inleiding om te komen tot een origineel overzicht van het dieet. Pas sinds de 19e eeuw wordt het woord dieet gebruikt als een synoniem voor afslanken. Mijn Zwitserse vriend en journalist Reto Schneider schreef er een tijd geleden over in NNZ Folio. De dieetgeschiedenis begint al bij de Grieken – en waarschijnlijk zelfs eerder – en gaf in die tijd alleen nog regels aan voor een gezonde manier van leven. Op de afbeeldingen zie je zowel diëten voor de gezondheid als diëten voor gewichtsafname. Wel even je Duits ophalen, maar ik vond het een te mooi schema om niet te delen. Zo vertelde in 1928 het sigaretten merk Lucky Strike dat je slank werd door te roken. En het eerste vegetarische kookboek (1874) is ook al een tijdje geleden. Het dieet uit 1912 dat Helmut Kohl voor Pasen volgde (thee – water – vasten – melk met brood) heb ik maar overgeslagen.

Een aardig schema waarin je zeker een aantal diëten herkent, maar weet dat genieten van mooi eten belangrijk blijft.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *