Blog

Laten we vanavond maar ‘scharrelen’

Laten we vanavond maar ‘scharrelen’. Dat zeggen we als we geen zin hebben om boodschappen te doen en iets lekkers maken met alles wat de inhoud van de koelkast ons biedt.

Blog

Laten we vanavond maar ‘scharrelen’

Laten we vanavond maar ‘scharrelen’. Dat zeggen we als we geen zin hebben om boodschappen te doen en iets lekkers maken met alles wat de inhoud van de koelkast ons biedt.

Laten we vanavond maar ‘scharrelen’

In een artikel in het blad de New Yorker lees ik dat ik niet de enige ben die er een naam voor heeft. Bij mij heet dat: we gaan ‘scharrelen’ vanavond. Geen voorbereidingen, gewoon iets opwarmen, vaak meerdere kleine gerechtjes maken zoals een gevuld tomaatje met een mengsel van de overgebleven aardappel, doperwtjes, mayonaise en een ansjovisje. Of even de rijst opbakken met een ei, wat bleekselderij, peterselie, een plakje ham en een restje tauge.

Het aardige in dat artikel uit de New Yorker was dat heel veel mensen ‘scharrelen’, maar er allemaal een andere naam aan geven. De auteur zelf noemt het ‘fending’. Ze was nieuwsgierig of anderen ook aan ‘fending’ deden en of er meer vreemde woorden voor waren. Op haar Instagram-vraag kwamen 1700 reacties; spa plate, having weirds, goblin meals, gishing, picky-poke, screamers, rags and bottles, mush gooey, fossick en ga zo maar door. De meeste woorden waren vreemd en niet bestaand. Ik vond dirt night en going Darwin de twee leukste voorbeelden uit haar hele lijst.

Het bleek dat veel mensen ook een letterwoord gebruiken zoals OYO (on your own), MYO (make your own) en FIFI (find it and fix it). Dit zijn natuurlijk Amerikaanse woorden, maar jullie begrijpen vast waar ik naar toe wil. Doe jij dit ook – op deze manier je maaltijd samenstellen – en zo ja welk woord gebruik je ervoor. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Stuur jouw speciale woord graag naar dana@bureausintnicolaas.nl.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *