Blog

CULINAIR BOLOGNA & MODENA…HERE WE COME!

Wie gaat er met ons mee op reis? Naar Bologna & Modena? Nelleke en ik zijn echt net terug en zijn super enthousiast. Er valt daar zoveel te ontdekken! Hier heet van de naald het verslag van het voorwerk dat we voor jullie gedaan hebben: De eerste dag struinen Nelleke en ik urenlang door smalle

Blog

CULINAIR BOLOGNA & MODENA…HERE WE COME!

Wie gaat er met ons mee op reis? Naar Bologna & Modena? Nelleke en ik zijn echt net terug en zijn super enthousiast. Er valt daar zoveel te ontdekken! Hier heet van de naald het verslag van het voorwerk dat we voor jullie gedaan hebben: De eerste dag struinen Nelleke en ik urenlang door smalle

CULINAIR BOLOGNA & MODENA…HERE WE COME!

Wie gaat er met ons mee op reis? Naar Bologna & Modena? Nelleke en ik zijn echt net terug en zijn super enthousiast. Er valt daar zoveel te ontdekken! Hier heet van de naald het verslag van het voorwerk dat we voor jullie gedaan hebben:

De eerste dag struinen Nelleke en ik urenlang door smalle oude straatjes met piepkleine winkeltjes. Met elk zijn eigen specialiteit: de één verkoopt vooral Parmezaanse kaas, de ander vis of juist mooie hammen en vleeswaren. Helemaal moe eindigen we de dag in een supergezellig familierestaurant waar iedereen lacht en vriendelijk is.  Wij likken onze vingers af bij het verrukkelijke eten: rundvlees met een balsamicosaus voor Nelleke en een bord vol geroosterde groenten met gebakken ricotta voor mij.

De volgende dag nemen we al vroeg de trein naar Modena – met op z’n Italiaans de klemtoon op de O! – om te ontdekken welke culinaire geheimen deze stad wil prijsgeven. Onze gids Catarina troont ons mee naar een koffietentje waar ze gnocco fritto  serveren: vierkante deeglapjes van alleen meel en water die tijdens het frituren in reuzel tot knapperige ballonnetjes opblazen. Dit is hét ontbijt in deze stad, je doopt de gnocco fritto in cappuccino en hapt ze zo heerlijk weg.
Helemaal opgewarmd – het is een koude dag – lopen we naar de Mercato, waar Catarina ons een lesje Parmezaanse kaas geeft. Het jongste stuk dat we proeven is 12 maanden oud. Ter vergelijking: Goudse kaas is bij ons na 12 maanden rijpen echt oud. Maar bij de Parmezaanse kaas begint het dan pas. Pas na 36 maanden is die kaas echt wat sterker van smaak.

In een winkel met mooie balsamico-fusten voor het raam proeven we de echte Aceto Balsamico Tradizionale waar Modena zo beroemd om is, met spaarzame druppeltjes tegelijk. Deze kostbare, stroperige  balsamico heeft tenminste 25 jaar gerijpt, maar vaker nog 50 jaar of langer en is heel puur en intense van smaak. Leuk om te proeven dat het hout van de vaten zo’n invloed heeft op de smaak.
Tot slot troont Catarina ons mee naar haar favoriete winkeltje vol zoete taartjes. De rest van de dag zijn Nelleke en ik terwijl we door het prachtige Modena lopen druk bezig met plannen en kijken wat leuk is voor de culinaire reis in oktober. We eindigen natuurlijk in een restaurant, waar we weer op en top lekker eten.

Zondag staat FICO Eataly World (https://www.eatalyworld.it/en/) op het programma. Dit is in feite een supergrote supermarkt van meer dan 800 m² waar je niet alleen alle echt Italiaanse producten kunt kopen, maar ook kunt zien hoe ze gemaakt worden. Langs de zijkanten hebben producenten van alle grote Italiaanse producten kleine fabriekjes opgezet. Een waar paradijs voor iedereen die van lekker eten houdt en het leuk vindt om te zien hoe echt Italiaanse producten als Parmezaanse kaas, Parmaham, Mortadella en Italiaans ijs gemaakt worden. Natuurlijk kun je er ook van alles proeven. en tal van workshops volgen.

Op onze laatste dag ontdekken we culinair Bologna onder leiding van onze gids Elena. Bologna is natuurlijk beroemd om zijn ragù. Iedere mamma heeft haar eigen geheime recept, dat ze best met je wil delen. Maar, vertelt Elena, het wordt nooit zo lekker als die mamma het zelf maakt. Want haar geheime ingrediënt zal ze je niet verklappen. Eén geheim geeft Elena wel prijs: die mamma’s gebruiken meestal tomatenpuree! Voor een intensere smaak.

Deze en heel veel andere weetjes vertelt Elena terwijl we van het ene leuke adresje naar het andere lopen. Om wakker te worden beginnen we in een speciaal koffietentje met een kopje espresso met een flinke dot zabaglione erin, Mmmm! Via de Mercato Del Erbe met aanlokkelijke groene asperges en paarse artisjokken lopen we naar een piepklein tortelliniwinkeltje, waar vrouwen druk bezig zijn met tortellini vullen en vouwen. Onderweg stoppen we voor brood, echt Bolognese vleeswaren – salame rosso, mortadella en salami – en kaas voor onze lunch. Die nuttigen we in de nog enige echte Osteria in Bologna: een drinklokaal waar wijn koopt bij je meegenomen lunch.
Dit is echt het lekkerste lange weekend dat je je kunt bedenken!! Zin om mee te gaan? Reageer dan op deze blog. Binnenkort volgt er meer informatie.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer
    • Dank voor je enthousiaste reactie Jaccueline, Nelleke en ik zijn na onze reis nu druk bezig met plannen, Zodra de reisgegevens bekend zijn, laten we je dat weten. Hartelijke groet, Clara

  1. Wat leuk Ingrid, we laten je binnenkort weten wanneer de reis gepland staat en wat de kosten zijn. Hartelijke groet, Clara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *