Blog

Bolletje

De regering besloot de coronateugels te laten vieren. Reden voor mij om een paar dagen te relaxen in Twente. Als ik ergens naartoe trek, kijk ik altijd of de streek iets te bieden heeft op culinair vlak. Niet alleen wat restaurants betreft; ik ben minstens zo nieuwsgierig naar musea met een culinaire inslag. Tot mijn verrassing bleek Twente meer dan vijftig musea te tellen, waarvan drie van culinaire gading.

Blog

Bolletje

De regering besloot de coronateugels te laten vieren. Reden voor mij om een paar dagen te relaxen in Twente. Als ik ergens naartoe trek, kijk ik altijd of de streek iets te bieden heeft op culinair vlak. Niet alleen wat restaurants betreft; ik ben minstens zo nieuwsgierig naar musea met een culinaire inslag. Tot mijn verrassing bleek Twente meer dan vijftig musea te tellen, waarvan drie van culinaire gading.

Bolletje

Allereerst Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum in Hellendoorn. Kinderen kunnen er leren hoe ze ijs moeten maken. Er staan grote apparaten uit het industriële verleden, zoals een deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine.

Ook het Zoutmuseum in Delden, met zijn fraaie collectie zoutvaatjes, trok mijn aandacht. Toen in de Eerste Wereldoorlog de import van zout stagneerde, besloot men in Twente om zout grondwater op te pompen. Algauw vond het daaruit gewonnen keukenzout zijn weg door heel Nederland. De ‘zo’ van het huidige Akzo staat nog steeds voor de zoutwinningsindustrie die rond Boekelo en Delden ontstond.

Zelf toog ik naar het Bolletjemuseum in Almelo. Het museum was nog in lockdown, maar gelukkig was de aanpalende Bolletjeswinkel, annex koffieschenkerij, wel open. Daar weten ze alles over het museum te vertellen.

Bolletje begon in 1867 als een banketbakkerij. Geleidelijk aan specialiseerde het bedrijf zich in het bakken van bros eierbeschuit. Dat raakte zo’n anderhalve eeuw geleden in de mode toen bakkers het stevige scheepsbeschuit uit de Gouden Eeuw verfijnden door er ei en suiker aan toe te voegen. Bakkersfamilie Ter Beek kneedde het deeg tot beschuitbollen waaruit twee beschuiten werden gevormd. ‘Bolletje’ werd de merknaam toen de familienaam van de bakkers te saai werd bevonden. Blikken beschuit werden met bakfietsen naar de klanten gebracht, tot in Deventer aan toe.

De Bolletjeswinkel biedt een mooi beeld van het pand waar het ooit allemaal mee begon. Je kunt er beschuit kopen en andere producten van de bakkerij, zoals krentenwegge, roggebrood, ontbijtkoek en knäckebröd. De bakkerij serveert die producten als zoete en hartige lunches en als onderdeel van een Engelse ‘high tea’ in de koffieschenkerij.

‘Bolletje’ is voor mij jeugdsentiment. De Twentse bakkers veroverden de Nederlandse markt met de reclamehit “Ik wil Bolletje”, een slogan die blijft hangen.

Nog steeds eet ik graag beschuit. Met kaas of lekkere Hollandse aardbeien mmm….

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *