Zwarte knoflook, nieuwkomer in het uienschap

  Posted on   by   Geen reacties

Zwarte knoflook, nieuwkomer in het uienschap

Heb je ze al zien liggen bij de supermarkt, bij de uien en de knoflook. De doosjes met zwarte knoflook? En dan de volgende vraag heb je het gekocht of dacht je wat moet ik daar nu weer mee? Toch is het een aanrader om deze knoflook eens te kopen en te verwerken in gerechten.

Wat is het
Zwarte knoflook is gewone witte knoflook die gefermenteerd is. Dit fermenteren gaat als volgt. De bollen worden 30-40 dagen op een temperatuur tussen de 65 en 80 °C in een ruimte met een 70-80% vochtigheidsgraad bewaard. Er komt dan een natuurlijk fermentatie op gang met als resultaat de zwarte knoflook.

Maar er gebeurt nog veel meer. De structuur verandert van wit, sappig en knapperig in zwart, zacht en plakkerig. De teentjes lijken op zachte zoete dropjes. Ze ruiken heerlijk, een beetje kruidig naar bouillon, soja, een vleugje lavas en natuurlijk knoflook. Maar de knoflookgeur is minder prominent aanwezig en milder. Dit is ook het geval met de knoflooksmaak, wel aanwezig maar beslist niet overheersend. En nog een plusje als je zwarte knoflook eet heb je geen ‘last’ van de zo herkenbare en toch wel vaak als onaangenaam bestempelde knoflookadem!

Verkrijgbaarheid
Zwarte knoflook was in het verleden te koop bij groothandelbedrijven als de Sligro en de Hanos en bij Chinese supermarkten. Maar tegenwoordig ligt het ook bij de AH in het uienschap.

Bewaren
Bewaar de zwarte knoflook bij voorkeur op een donkere koele plaats (bijvoorbeeld de koelkast).

Schoonmaken en bereiden
Net als bij witte knoflook verwijder je het velletje en het harde kontje om de teentjes vervolgens op dezelfde wijze te verwerken als gewone witte knoflook. Omdat de teentjes behoorlijk plakkerig zijn is het handig om ze te snijden met een met water vochtig gemaakt mes of met een open kaasmesje. Zwarte knoflook smaakt o.a. heerlijk in soepen, pasta’s, stoofschotels, soepen, risotto en eigerechten.


Author: Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

Marijke Sterk, inmiddels al zo'n 27 jaar werkzaam als culinair publicist en 20 jaar eigenaar van Marijke's Media Keuken www.mmk.nl een culinair productiebureau waardoor ik mijn liefde voor koken en lekker eten kan delen met anderen. Ik sta graag in de keuken en ben altijd op zoek naar mooie ingrediënten, nieuwe en oude kooktechnieken en originele kookboeken, ik kook bij voorkeur met seizoenproducten en de Aziatische, Arabische en Italiaanse keukens spreken mij zeer aan. Ook bak ik al zo'n 15 jaar mijn eigen desembrood en sinds een paar jaar deel ik deze kennis met anderen op mijn blog Desem en meer… www.marijkesbroodblog.blogspot.nl

In 2005 verhuisden wij van de Randstad naar een mooi plekje op het Drentse platteland. Daar ging een van mijn grootste wensen in vervulling; een moestuin. Zo leuk om telkens weer met die verse producten uit je eigen (moes)tuin iets lekkers bereiden. Zoals in de tuin paddenstoelen, brandnetels, daslook of zevenblad plukken en er een lekkere herderssoep van maken. Of vlierbloesem plukken en walnoten rapen om likeurtjes van te stoken. De ruimte op ons erf geeft mij de mogelijkheid om leuke evenementen te organiseren. Met vrienden, familie en buren aan lange tafels genieten van varkentjes aan het spit, winterse kampvuurfeesten, zuurkool maken, wild dat de jager langs brengt verwerken, vlees, vis en groenten roken in de rookkast, fruit uit de boomgaard verwerken, dat en nog veel meer wil ik graag op deze site met jullie delen.