Blog

Winterpenen versus winterworteltjes

Ja het staat er echt winterpenen versus winterworteltjes! Waarom? Nu ik vraag me af, wanneer zijn ze de eigenlijk onze keuken binnen gesneakt, die gepoetste ondermaatse winterwortels? Je kent ze vast wel die plastic zakjes met ondermaatse winterwortels, of zijn het grote waspenen, die worden verkocht bij veel winkels. Meestal heb ik winterwortels in mijn

Blog

Winterpenen versus winterworteltjes

Ja het staat er echt winterpenen versus winterworteltjes! Waarom? Nu ik vraag me af, wanneer zijn ze de eigenlijk onze keuken binnen gesneakt, die gepoetste ondermaatse winterwortels? Je kent ze vast wel die plastic zakjes met ondermaatse winterwortels, of zijn het grote waspenen, die worden verkocht bij veel winkels. Meestal heb ik winterwortels in mijn

Winterpenen versus winterworteltjes

Ja het staat er echt winterpenen versus winterworteltjes! Waarom? Nu ik vraag me af, wanneer zijn ze de eigenlijk onze keuken binnen gesneakt, die gepoetste ondermaatse winterwortels? Je kent ze vast wel die plastic zakjes met ondermaatse winterwortels, of zijn het grote waspenen, die worden verkocht bij veel winkels.

Meestal heb ik winterwortels in mijn moestuin staan. Maar soms heb je een wat minder goed moestuinjaar en dan ben je aangewezen op markten, groentewinkels en supers.

Laatst hadden we trek in hutspot en omdat er geen markt was en de groenteman wel een eindje karren is ben ik de supermarkt ingeschoten om een kilo winterpeen te kopen. Tja en daar sta je dan voor het schap met ui en peen. Uien in een net, daar kan ik nog wel mee leven maar die penen dat was toch wel een ander verhaal. En dan ook nog eens allemaal in plastic verpakt!

Een schap vol schoongeboende en naar mijn idee ondermaatse winterwortels in plastic zakken die in mijn ogen niets met winterpeen van doen hadden en meer leken op grote waspenen. Er lagen ook wel grotere winterwortels maar ook die waren gewassen en zelfs per stuk verpakt in krimpfolie. Ook biologisch was vertegenwoordigd, helaas ook plastic zakjes, schoongeboend en niet alleen klein van formaat maar ook nog eens vol rotte plekken. Biologisch loopt toch minder hard bij ‘mijn’ supermarkt. Dus het werd geen hutspot die avond.

De volgende dag op naar de markt. Veel groenten koop je er los, ze hebben bijna de hele winter boerenkool aan de stronk maar ‘echte’ winterpeen daar konden zij mij ook niet aan helpen. Gedesillusioneerd ging ik naar huis met in plastic voorverpakte ondermaatse en gewassen winterpeen. Je moet toch wat als je trek hebt in hutspot…

Helaas was ook de smaak niet echt geweldig. En wat mij opviel, mijn handen waren na het schillen en snijden niet oranje, zoals bij winterwortels uit eigen tuin.

Gelukkig komen er op het platteland ook nog venters aan de deur die vaak inkopen bij boeren uit de buurt. En inderdaad bij Jacob van Rosmalen uit Wolvega kun je smakelijke grote winterwortels kopen (met het zand er nog aan). Dat ik dat zand dan ook betaal vind ik helemaal niet erg!

In het kader van: Wij willen echte WINTERPEEN!!!!! werd het tijd om uit te zoeken wat er met die lekkere grote en vuile winterpenen die hier geteeld worden gebeurd.

Een telefoontje naar een bekende grootgrutter bracht al het antwoord. De wortels worden gepolijst… Ja jullie lezen het goed, ze worden gewassen en mooi glad opgepoetst. Dan is het buitenste velletje en het zand eraf en zien ze er mooier uit. En inderdaad ze worden wat kleiner geoogst dat is handiger met verpakken! Dat vond tenminste de mijnheer aan de telefoon. Ik ben het niet echt met hem eens maar ja wie ben ik hè? Ik hoop in ieder geval dat ik volgend seizoen weer gewoon wortels uit eigen moestuin kan eten want die opgepoetste die vind ik toch minder smakelijk!

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer
  1. Hey Marijke , als je echt lekkere ongewassen winterpenen wilt eten , ga dan naar de Odin estafette winkel en pak de RODELIKA ongewassen winterpenen , je weet niet wat je proeft.
    Groet Jos/ Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *