Blog

Wij vrouwen

Je moet goed kijken op de foto, maar in het rechter onaangeroerde glas zit minder wijn. Een onvaste hand van de wijnober (de sommelier), zou je denken. Maar dit is vaste prik in menig restaurant van de betere soort. De sommelier schenkt de wijn achteloos in, bijna zonder te kijken, en ja hoor: mijn mannelijke

Blog

Wij vrouwen

Je moet goed kijken op de foto, maar in het rechter onaangeroerde glas zit minder wijn. Een onvaste hand van de wijnober (de sommelier), zou je denken. Maar dit is vaste prik in menig restaurant van de betere soort. De sommelier schenkt de wijn achteloos in, bijna zonder te kijken, en ja hoor: mijn mannelijke

Wij vrouwen

Je moet goed kijken op de foto, maar in het rechter onaangeroerde glas zit minder wijn.

Een onvaste hand van de wijnober (de sommelier), zou je denken. Maar dit is vaste prik in menig restaurant van de betere soort. De sommelier schenkt de wijn achteloos in, bijna zonder te kijken, en ja hoor: mijn mannelijke tafelgenoot heeft weer wat centiliters extra gekregen. De wijn in zijn glas staat een streepje hoger. Iedere keer opnieuw. Dat moet afgelopen zijn.

Waar is de ongeschreven etiquette op gebaseerd dat vrouwen in hun wijnglas niet het volle pond krijgen? Is het beschermingsdrift van mannen die ons willen behoeden voor de gevaren van alcohol? Is het omdat wij het zwakke geslacht zouden zijn, minder goed bestand tegen drank? Kom nou toch. Wij worden gemiddeld 7 jaar ouder. Wij winnen de meeste gouden medailles, althans wat Nederland betreft. Als er al iemand beschermd moet worden, dan is het de man.

En trouwens, dat glas met minder wijn levert geen korting op. Dat is oneerlijk.

Voor een glas goede wijn in een bovengemiddeld restaurant moet je diep in de buidel tasten. Alleen om die financiële barrière al, zal de inname van alcohol niet de spuigaten uitlopen.

Wij hoeven geen ongevraagde bescherming, geen misplaatste hoffelijkheid, geen ongelijke behandeling.

Daarom eisen wij vrouwen waar voor ons geld. Wij willen sommeliers met een wat soepeler pols.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.