De aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De grillig gevormde knollen van 8-10 cm lang en 3-5 cm doorsnede groeien onder de grond. De kleur varieert van violet tot roze en wit. Aardperen hebben een lekkere nootachtige smaak en zijn mits vers geoogst knapperig en sappig van structuur. De aardpeer is familie van de zonnebloem en als je hem eenmaal in de tuin hebt kom je er weer moeilijk vanaf. Maar heb je een plekje in je tuin waar niets wil groeien? Stop dan eens een paar aardperen in de grond. Grote kans dat je het jaar erop al je eerste aardperen kunt oogsten.
Verkrijgbaarheid
Aardperen worden niet vaak te koop aangeboden en als ze er al zijn dan is het seizoen kort. Ongeveer november tot het einde van de winter. Soms doorlopend tot in maart. Verbouw je ze zelf dan kun je ze het einde van de zomer al oogsten.
Kopen en bewaren
Let er op dat de knollen stevig aanvoelen (net als een aardappel). Als je ze kunt indrukken zijn de aardperen oud en moeilijk te schillen. Je kunt aardperen ongeveer 1 week in de groentelade van de koelkast bewaren. Daarna lopen ze snel terug en worden ze zacht. Iets zachte aardperen kun nog wel oppeppen door ze een halve tot een hele dag in een bak met koud water te leggen.
Per persoon heb je 200-250 gram aardperen nodig.
Schoonmaken
Aardperen zijn, doordat de knollen zo grillig zijn, lastig te schillen. De schilletjes van jonge aardperen zijn dun en kun je ook eten. Oudere aardperen moeten wel geschild worden. Boen jonge aardperen goed schoon onder stromend water en kook ze met schil. Oude aardperen kunnen ook met schil gekookt worden. De schil kun je dan van de nog warme aardperen pellen.
Aardpeer bereiden
Aardperen kun je op dezelfde wijze verwerken als aardappelen. Ze smaken bijvoorbeeld heerlijk als je ze in plakjes gesneden bakt in een koekenpan. Maar ook aan vlees en roerbakgerechten en rauw in salades geven aardperen een lekkere twist. Aardperen combineren goed met wortel, bieten, noten, prei en aardappel. Ze zijn erg lekker bij vis en met een aardperensoep zet je een leuke variatie van aardappelsoep op tafel. Pureer de soep met een staafmixer, voor een extra romig soepje roer je hem nog even door een zeef. Druppel over rauwe aardperen wat citroensap om verkleuren te voorkomen. En heb je zin in een hartig snackje? Maak dan eens aardperenchips. Schaaf schoongeboende en gedroogde aardperen in dunne plakjes. verhit olie in een wok en frituur de plakjes totdat ze krokant zijn. Schep ze op keukenpapier en bestrooi ze met zeezout naar smaak.
Recepten:
• Geroosterde topinamboer met knoflook en rozemarijn
• Maak in plaats van aardappelpuree eens een aardperenpuree.
Bereidingstijd
Koken: 5-15 minuten
Bakken: 5-10 minuten