Blog

Vergroen(t)ing van ons eten

Wie had het ooit kunnen denken: het Voedingscentrum als trendinitiator. Ondanks alle kritiek die het Voedingscentrum over zich heen heeft gehad, heeft het groenten écht op de kaart weten te zetten. Voor het eerst is groente daadwerkelijk een trending topic. Er is geen foodbedrijf dat niet probeert om een graantje mee te pikken en een

Blog

Vergroen(t)ing van ons eten

Wie had het ooit kunnen denken: het Voedingscentrum als trendinitiator. Ondanks alle kritiek die het Voedingscentrum over zich heen heeft gehad, heeft het groenten écht op de kaart weten te zetten. Voor het eerst is groente daadwerkelijk een trending topic. Er is geen foodbedrijf dat niet probeert om een graantje mee te pikken en een

Vergroen(t)ing van ons eten

Wie had het ooit kunnen denken: het Voedingscentrum als trendinitiator. Ondanks alle kritiek die het Voedingscentrum over zich heen heeft gehad, heeft het groenten écht op de kaart weten te zetten. Voor het eerst is groente daadwerkelijk een trending topic. Er is geen foodbedrijf dat niet probeert om een graantje mee te pikken en een product met groenten op de markt te zetten. Die moeten ook wel, want fruit staat steeds meer onder druk, omdat het suiker bevat. Het Voedingscentrum raadt vruchtensappen al af, maar echt fruit gaat volgen. Invloedrijke Amerikaanse bloggers zijn al een campagne tegen het eten van fruit begonnen. Die twee stuks fruit die we nu moeten eten, zal dan straks ook wel groente worden. Wil je aan de gezonde hoeveelheid groenten komen, dan moet je echt bij elke maaltijd groenten eten. Ja, zelfs bij het ontbijt. Je moet er misschien nog niet aan denken, maar een beetje hipster heeft deze trend al lang opgepikt. Hartige American pancakes, superlekkere met groente gevulde omeletten, ontbijtsalades, weliswaar nog met een beetje fruit voor zoete ochtendtoon, maar toch, het komt eraan. Zoek maar eens op Instagram.

Dat ontbijt ligt nog niet zo in de trendfocus, op wat smoothies met een beetje groente na. 
De lunch staat veel meer in de spotlights. De groentespreads vliegen je dan ook om de oren. Nou ja, groenten? Die zijn in veel spreads vaak meer bijzaak. In veel gevallen proef je niet om welke groente het gaat. Dat geldt ook voor veel vleesvervangers op basis van groente. Onder het motto: fijn, zo eet je makkelijk meer groente en vooral de kinderen, leveren ze, net zoals de spreads, vooral zout en vet en nauwelijks een bijdrage aan die 250 gram groenten per dag. Wel zijn dit soort producten goed voor de portemonnee van de producent. Voor een bakje verse groentespread van 150 g betaal je al snel 2 euro. En als je dan bedenkt wat 150 g bietjes kost! Dan maak je het veel voordeliger zelf, zeker als je zo’n spread maakt van een restje groente. En natuurlijk veel lekkerder, maar dat spreekt voor zich.

Bovendien kun je het, door de prijs alleen al, veel royaler op je boterham leggen en dat brengt grammen groente in het laadje. Wat die vleesvervangers met groente betreft: gebruik gewoon de kracht van de groente zelf. De vorm, de bereidingsmogelijkheden. De porobello paddenstoel als vervanger van een hamburger kom je wel regelmatig tegen. Maar heb je er ooit aan gedacht om van een bloemkool steaks te maken? Of van een mooie witte kool? Je snijd ze gewoon in dikke plakken en bakt ze als ‘biefstuk’ of je roostert ze in de oven. En van de restjes die overblijven? Daar maak je een heerlijk spread of salade van voor de lunch. Makkelijker lekkerder kun je nauwelijks groente eten. En ook niet voordeliger.
Dat ‘saaie’ Voedingscentrum heeft er maar mooi voor gezorgd dat groenten nu echt leuk worden.

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *