Tomatenpuree; blikje of tube?

  Posted on   by   Geen reacties

Tomatenpuree is een smaakmaker bij uitstek. Te koop in kleine blikjes en de laatste tijd ook weer in tubes. Met een lepel tomatenpuree geef je allerlei gerechten in een handomdraai meer cachet. Dat komt doordat tomatenpuree de vijfde smaak umami in zich heeft, die voor meer smaaknuance en diepgang zorgt. Een lepel tomatenpuree brengt een gerecht als het ware tot leven. Ik gebruik het graag, omdat tomatenpuree heel puur uit alleen tomaat en een heel klein beetje zout bestaat. Tomatenpuree komt oorspronkelijk uit Sicilië en Zuid-Italië. Nu maakt men overal rond de Middellandse zee tomatenpuree van daar in de zon gerijpte tomaten. Na het plukken worden de tomaten gekookt, door zeven geperst en daarna ingekookt tot een vrij stevige puree. Doppio puree –hier het meest verkocht – is dubbel geconcentreerd en bevat nog 70% van het vocht. Triplo puree is driemaal geconcentreerd en bevat nog maar 65% vocht.

Maar wat kun je nu het beste kopen? Een blikje of een tube? Lange tijd geleden waren er alleen tubes. Tot die opeens vervangen werden door spotgoedkope blikjes. En nu… liggen er in elke supermarkt verschillende merken blikjes en tubes. De blikjes zijn er in 70 g en 140 g. De inhoud van de tubes verschilt per merk van 135 g tot zo’n 200 g. Een blikje tomatenpuree is nog altijd een stuk goedkoper, maar heeft tot nadeel dat je het nooit opmaakt. 70 g tomatenpuree is ongeveer 4-5 eetlepels en dat is teveel voor één gerecht. Bewaren in de koelkast kan, maar die blikjes hebben wel de neiging zich te verschuilen tot de puree helemaal zwart is en je het blikje dan alsnog weggooit.

Tomatenpuree in een tube is zeker duurder, maar kun je in de koelkast zeker 20 dagen –en volgens mij zelfs wel langer – goed bewaren. Je kunt zo telkens een beetje aan een gerecht toevoegen.  Uit één tube haal je – afhankelijk van de inhoud – zeker 9 tot 14 eetlepels tomatenpuree. En als je de tube goed leeg drukt en oprolt, hoef je echt niets weg te gooien. Alleen de uitgeknepen tube natuurlijk en die blijkt een stuk lichter dan één klein blikje. Gelukkig zijn zowel de blikjes als de aluminium tubes recyclebaar, maar mijn inziens zijn de tubes én handiger in gebruik én minder belastend voor het milieu.

Categories: Tips & tricks

Author: Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek… Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *