Blog

The seven-layer cake uit Andalusia in Alabama

The Sweetness of an Age was de kop in het tijdschrift Southern Living. Met als illustratie een lachende vrouw van middelbare leeftijd met een taart in haar handen. Wat een verhaal. Na 25 jaar in de supermarkt gewerkt te hebben, begint Dean Jacobs op haar 60ste Dean’s Cake House met de verkoop van haar speciale

Blog

The seven-layer cake uit Andalusia in Alabama

The Sweetness of an Age was de kop in het tijdschrift Southern Living. Met als illustratie een lachende vrouw van middelbare leeftijd met een taart in haar handen. Wat een verhaal. Na 25 jaar in de supermarkt gewerkt te hebben, begint Dean Jacobs op haar 60ste Dean’s Cake House met de verkoop van haar speciale

The seven-layer cake uit Andalusia in Alabama

The Sweetness of an Age was de kop in het tijdschrift Southern Living. Met als illustratie een lachende vrouw van middelbare leeftijd met een taart in haar handen. Wat een verhaal. Na 25 jaar in de supermarkt gewerkt te hebben, begint Dean Jacobs op haar 60ste Dean’s Cake House met de verkoop van haar speciale taart van zeven-lagen. In de ‘middle of nowhere’, het plaatsje Andalusia ligt in het zuiden van de staat Alabama, staat een laag gebouw met als opschrijft Dean’s Cake House. De eerste keer dat je de deur opent, denk je: ‘Dit ruikt naar mijn oma’s keuken’. En dat is het grootste compliment dat Dean Jacobs kan horen, want haar bakkerij is een eerbetoon aan haar ‘Southern’ grootmoeder, een drijfveer om dingen te doen als vroeger.

Inmiddels worden er ca. 450 cakes per dag gemaakt door haar 17 mede grootmoeders en verstuurt ze honderden van haar cakes naar winkels door heel Amerika. Dean is inmiddels 83 jaar, maar werkt nog steeds volledig mee in haar Cake House. Ze begon met de chocolade versie, maar inmiddels zijn er ook citroen, karamel, wortel, red velvet en kokos versies. Een ding staat vast, de cake moet 7 losse lagen hebben. De oma’s en overgroot oma’s uit Andalusia werken zij aan zij op de oude manier. Alles gaat met de hand, er worden losse cakes gebakken en de ‘icing’ wordt er met de hand overheen gesmeerd. Dean vertelt over business mannen die langs komen en haar vertellen dat het veel makkelijker is als je er een fabrieksmatig proces van maakt. En waarom niet 1 grote cake, die je vervolgens in 7 lagen snijdt. Geen goed idee vindt Dean; de icing wordt dan teveel door elke plak cake opgezogen. Het gaat om de smaak, niet of het efficiënter en sneller gaat. En… de cake kan ook niet groter worden, want de doos waarin de cake verpakt wordt is net groot genoeg voor de zeven lagen.

‘Natuurlijk kan ik meer geld verdienen als ik de oma’s vervang door een lopende band. Geen denken aan, dan smaken de cakes naar een machine. Als mijn kinderen het overnemen mogen ze het industrialiseren, maar zolang ik aan het hoofd sta van mijn 17 oma’s doen we het op de manier die ik wil’.

Van zo’n verhaal, geniet ik echt. Dit is ook Amerika. Veel plezier met de 3 minuten video van Dean:

https://www.youtube.com/watch?v=XQqZxRqizNE

foto Dean Jacobs: Robbie Caponetto

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *