Staff Meals

  Posted on   by   Geen reacties

Heerlijk! Vanmorgen las ik een artikel in de New York Times over een staff meal gerecht van Ferran Adrià (voormalig restaurant El Bulli). En meteen haalde ik mijn boek Staffmeals weer tevoorschijn. Zo’n kort artikel zet me net aan om dat boek weer eens te bekijken. Staffmeals gaat over de gerechten die het personeel van restaurant Chanterelle uit New York gezamenlijk aten. Er staan meer dan leuke recepten en tips in, zelfs over welke liedjes er in de keuken gezongen werden. Heel jammer dat Chantarelle na 30 jaar in 2009 gestopt is. Helaas is ook het boek (uit 2000) uitverkocht, maar wie weet kun je het nog online ergens tweedehands kopen.

Ferran Adrià schreef ook een kookboek over staff meals. Nu ik dit schrijf zoek ik een vertaling voor het woord staff meals, maar ‘personeels eten’ klinkt zoveel minder lekker. Ik blijf het gewoon verder staff meals noemen. Zijn Tortilla Española, oftewel de omelet met chips, werd in het artikel genoemd. Adrià, die overigens dit jaar weer een ‘foodlab’ opent in Spanje, heeft in 2011 het boek The Family Meal geschreven. Zijn simpele omelet was een favoriet onder het personeel: eieren, chips en olie. Wel natuurlijk allemaal van top kwaliteit. En hoe simpel kan het inderdaad zijn: eieren los kloppen met een vork tot er lucht in zit, de chips erdoor roeren tot ze wat zachter worden en vervolgens in wat olie bakken tot de onderkant bruin. Het keren is even lastig, maar de truc met een bord erop en dan omdraaien werkt eigenlijk altijd wel. Het recept lukt met alle soorten chips, zelfs gekruide chips. Daarbij zou ik wel even opletten welke soort je gebruikt. Natuurlijk kun je de Tortilla Española verder aankleden: klop verse of gedroogde kruiden door het eimengsel, meng er geraspte Manchego of een anders kaassoort door of voeg kleingesneden groenten toe. Een salade en wat charcuterie erbij en je kunt aan tafel.


Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *