Blog

Staff Meals

Heerlijk! Vanmorgen las ik een artikel in de New York Times over een staff meal gerecht van Ferran Adrià (voormalig restaurant El Bulli). En meteen haalde ik mijn boek Staffmeals weer tevoorschijn. Zo’n kort artikel zet me net aan om dat boek weer eens te bekijken. Staffmeals gaat over de gerechten die het personeel van

Blog

Staff Meals

Heerlijk! Vanmorgen las ik een artikel in de New York Times over een staff meal gerecht van Ferran Adrià (voormalig restaurant El Bulli). En meteen haalde ik mijn boek Staffmeals weer tevoorschijn. Zo’n kort artikel zet me net aan om dat boek weer eens te bekijken. Staffmeals gaat over de gerechten die het personeel van

Staff Meals

Heerlijk! Vanmorgen las ik een artikel in de New York Times over een staff meal gerecht van Ferran Adrià (voormalig restaurant El Bulli). En meteen haalde ik mijn boek Staffmeals weer tevoorschijn. Zo’n kort artikel zet me net aan om dat boek weer eens te bekijken. Staffmeals gaat over de gerechten die het personeel van restaurant Chanterelle uit New York gezamenlijk aten. Er staan meer dan leuke recepten en tips in, zelfs over welke liedjes er in de keuken gezongen werden. Heel jammer dat Chantarelle na 30 jaar in 2009 gestopt is. Helaas is ook het boek (uit 2000) uitverkocht, maar wie weet kun je het nog online ergens tweedehands kopen.

Ferran Adrià schreef ook een kookboek over staff meals. Nu ik dit schrijf zoek ik een vertaling voor het woord staff meals, maar ‘personeels eten’ klinkt zoveel minder lekker. Ik blijf het gewoon verder staff meals noemen. Zijn Tortilla Española, oftewel de omelet met chips, werd in het artikel genoemd. Adrià, die overigens dit jaar weer een ‘foodlab’ opent in Spanje, heeft in 2011 het boek The Family Meal geschreven. Zijn simpele omelet was een favoriet onder het personeel: eieren, chips en olie. Wel natuurlijk allemaal van top kwaliteit. En hoe simpel kan het inderdaad zijn: eieren los kloppen met een vork tot er lucht in zit, de chips erdoor roeren tot ze wat zachter worden en vervolgens in wat olie bakken tot de onderkant bruin. Het keren is even lastig, maar de truc met een bord erop en dan omdraaien werkt eigenlijk altijd wel. Het recept lukt met alle soorten chips, zelfs gekruide chips. Daarbij zou ik wel even opletten welke soort je gebruikt. Natuurlijk kun je de Tortilla Española verder aankleden: klop verse of gedroogde kruiden door het eimengsel, meng er geraspte Manchego of een anders kaassoort door of voeg kleingesneden groenten toe. Een salade en wat charcuterie erbij en je kunt aan tafel.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *