Blog

Sinterklaas kapoentje ik wil een growkit in mijn schoentje

Wat doe jij met het koffiedik na het zetten van koffie? Ik kweek er oesterzwammen op! Hoe ik dat doe? Met een growkit van Westerzwam, een oesterzwammenkweker bij ons in het dorp. Zij kweken op koffiedik dat zij verzamelen bij restaurants in de omgeving oesterzwammen, die oesterzwammen verkopen ze weer terug aan de restaurants en

Blog

Sinterklaas kapoentje ik wil een growkit in mijn schoentje

Wat doe jij met het koffiedik na het zetten van koffie? Ik kweek er oesterzwammen op! Hoe ik dat doe? Met een growkit van Westerzwam, een oesterzwammenkweker bij ons in het dorp. Zij kweken op koffiedik dat zij verzamelen bij restaurants in de omgeving oesterzwammen, die oesterzwammen verkopen ze weer terug aan de restaurants en

Sinterklaas kapoentje ik wil een growkit in mijn schoentje

Wat doe jij met het koffiedik na het zetten van koffie? Ik kweek er oesterzwammen op! Hoe ik dat doe? Met een growkit van Westerzwam, een oesterzwammenkweker bij ons in het dorp. Zij kweken op koffiedik dat zij verzamelen bij restaurants in de omgeving oesterzwammen, die oesterzwammen verkopen ze weer terug aan de restaurants en zo werken ze mee aan de zogenaamde blauwe economie. Voedselproductie in samenwerking met anderen.

Maar Westerzwam heeft ook een missie, zij willen van elke Nederlander een aanrecht-agrariër maken! Want ook thuis, op je eigen aanrecht, kun je heel goed oesterzwammen kweken op koffiedik.

Met slechts 100 gram vers koffiedik, dat is ongeveer het restafval van een flinke pot koffie, start je de growkit op. Je mengt het met het broed en sluit de deksel. Dan moet je geduld hebben want het mengsel moet helemaal wit worden. Bij mij duurde dan slechts vier dagen. Daarna voeg je weer 100 gram koffiedik toe.

En zo ga je door totdat de hele emmer gevuld is en de met tape afgedekte gaatjes in de emmer door paddenstoelen worden opengedrukt. Dan kun je binnen afzienbare tijd je eerste oesterzwammen oogsten!

En het leuke is dat de emmer absoluut geen wegwerpproduct is. Na het oogsten start je met een gedeelte van het koffiedikmengsel en vers koffiedik het hele proces weer op.

Zo kun je je eigen koffiedik, ’t maakt niet uit van welk type apparaat, doorlopend omzetten in paddenstoelen. Een leuk, leerzaam en lekker cadeau voor groot en klein. Hoe leuk is het om je kinderen hun eigen paddenstoelen te laten kweken. Elke dinsdag verzenden ze de growkits, dus als je nu besteld heb je hem op 5 december in huis!

De growkit kost € 15,- exclusief verzendkosten. Wil je meer weten ga dan naar www.westerzwam.nl of mail met growkit@westerzwam.nl.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *