Blog

Scharrelkippen in de Alpen van Italië

Er gaan zoveel nare verhalen rond over de manier van kippen houden dat dit positieve verhaal van Rapella me weer blij maakt. Zijn scharrelkippen uit de Alpen in Italië scharrelen echt. En dat proef je in de eieren. Zelf houd ik geen kippen, maar als ik een doosje meekrijg van vrienden met scharrelkippen, geniet ik

Blog

Scharrelkippen in de Alpen van Italië

Er gaan zoveel nare verhalen rond over de manier van kippen houden dat dit positieve verhaal van Rapella me weer blij maakt. Zijn scharrelkippen uit de Alpen in Italië scharrelen echt. En dat proef je in de eieren. Zelf houd ik geen kippen, maar als ik een doosje meekrijg van vrienden met scharrelkippen, geniet ik

Scharrelkippen in de Alpen van Italië

Er gaan zoveel nare verhalen rond over de manier van kippen houden dat dit positieve verhaal van Rapella me weer blij maakt. Zijn scharrelkippen uit de Alpen in Italië scharrelen echt. En dat proef je in de eieren. Zelf houd ik geen kippen, maar als ik een doosje meekrijg van vrienden met scharrelkippen, geniet ik daar wel van.

In Noord Italië woont Massimo Rapella en hij heeft 2100 kippen bij zijn boerderij in de ongerepte berg natuur. Rapella werd per ongeluk boer. Dat had met de financiële crisis te maken en zijn educatief NGO werk, waar geen geld meer voor was. Samen met zijn vrouw Elisabetta vertrok hij uit het dorp naar een afgelegen boerderij. Er werden een paar kippen aangeschaft om wat eieren voor eigen gebruik te hebben. Dat liep uit de hand. Dankzij Rapella hebben zijn kippen hun natuurlijke manier van leven weer ontdekt. Je verwacht al snel dat er koeien grazen op de alp, maar het bordje ‘kip crossing’ laat zien dat het bedrijf geen koeien heeft. Rapella ontdekte dat de kippen het heerlijk vonden om een beetje rond te struinen en hij vond het prima dat ze hun eieren in het wild legden. Een paar maanden later merkte hij dat de veren er mooier uitzagen en dat de eieren lekkerder van smaak waren. Vanaf dat moment bedachten ze waarom gaan we niet onderzoeken of we een ‘uovo di selva’ (ei uit de alpen) kunnen creëren om lokaal te verkopen. Inmiddels verkoopt hij zijn eieren aan 40 restaurants en is er een klantenkring van rond de 400 mensen opgebouwd.

Even wat informatie over zijn kippen. Hij gaat om de rode kamhoen (bankivahoen), de grote van een krielkip, omnivoor, en een mooie bruinrode kleur. Van oorsprong leven ze in groepjes in de bossen. Zijn eerste groep kippen was ook totaal verloren in de bossen rond de boerderij. Nog nooit een boom of een insect gezien. Eén kip had de moed op stap te gaan in de bossen en na een maand wandelden ze er allemaal rond. Toen zag je hoe ze terugkeerden naar wat hun voorouders deden en aten weer bladeren, wormen, kastanjes en insecten. Ze leggen hun eieren in natuurlijke nesten van takken of een holletje in een boom. Als er eenmaal een favoriete plek is gevonden, wordt dat de plek waar de eieren gelegd worden. Tegenwoordig rapen Rapella en Elisabetta elke dag zo’n 1000 eieren.

http://www.uovodiselva.it/

 

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *