Blog

Roanne van Voorst: Ooit aten wij dieren

Zeker na het extreem warme weer vorige maand, met in heel Europa het ene na het andere warmterecord, kun je de veranderingen in het klimaat nauwelijks meer ontkennen. Voor Roanne van Voorst is het duidelijk. Alleen flexitarisch minder vlees eten of zelfs vegetarisch eten is niet meer genoeg om klimaatrampspoed in de nabije toekomst te

Blog

Roanne van Voorst: Ooit aten wij dieren

Zeker na het extreem warme weer vorige maand, met in heel Europa het ene na het andere warmterecord, kun je de veranderingen in het klimaat nauwelijks meer ontkennen. Voor Roanne van Voorst is het duidelijk. Alleen flexitarisch minder vlees eten of zelfs vegetarisch eten is niet meer genoeg om klimaatrampspoed in de nabije toekomst te

Roanne van Voorst: Ooit aten wij dieren

Zeker na het extreem warme weer vorige maand, met in heel Europa het ene na het andere warmterecord, kun je de veranderingen in het klimaat nauwelijks meer ontkennen. Voor Roanne van Voorst is het duidelijk. Alleen flexitarisch minder vlees eten of zelfs vegetarisch eten is niet meer genoeg om klimaatrampspoed in de nabije toekomst te voorkomen. De meest effectieve manier om klimaatcatastrofes tegen te gaan is veganistisch eten. In haar boek 0oit aten we dieren zet antropoloog Roanne van Voorst op levendige wijze uiteen waarom het echt beter is om over te stappen op puur plantaardig eten. Zij doet dat vanuit verschillende invalshoeken, soms wel een beetje van de hak op de tak.

Impact bio-industrie

De impact van hoe de bio-industrie vlees en zuivel produceert op het milieu is enorm. Daar is wereldwijd driekwart van alle landbouwgrond mee gemoeid. Voor het vee zelf en voor het verbouwen van veevoer. Daarbij komt nog de gigantische uitstoot aan CO2 en lachgas die de veeteelt op zijn geweten heeft. Roanne vertelt ook over de morele bezwaren die meer en meer boeren hebben tegen de bio-industrie en het doden van dieren.

Groot rotsblok

Roanne beschrijft de overgang naar plantaardig eten als een groot rotsblok dat maar moeilijk in beweging komt. Maar als het eenmaal rolt niet meer te stoppen is. De veganisten van nu zijn niet meer de zure roepers in de woestijn, maar gewoon  – nu nog vooral hippe jonge – mensen die oog hebben voor wat er gaande is en graag ook lekker willen eten. En dat is niet meer zo ingewikkeld. Voor vegan producten hoef je niet meer om te rijden, er zijn heel veel heerlijke vegan recepten in omloop en steeds meer restaurantkoks worden blij als ze vegan voor je kunnen koken.

Plantaardig wordt de norm

Het zal niet lang meer duren dat plantaardig eten de norm is. Dat schetst Roanne in twee beeldende intermezzo’s waarin vanuit de toekomst teruggekeken wordt naar de tijd dat we nog vlees aten.Ooit aten we dieren is een goed gedocumenteerd en luchtig leesbaar boek waarin Roanne niet schroomt te vertellen over hoe zij zelf met vallen en opstaan de stap naar vegan genomen heeft.

Ooit aten we dieren
Roanne van Voorst
ISBN 978 90 5759 9767
€ 20,50   Ebook € 9,99

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *