Rivierkreeft : de lekkerste plaag die je kunt eten

  Posted on   by   Geen reacties

Rivierkreeft : de lekkerste plaag die je kunt eten. In waterrijke gebieden in Zuid-Holland en in het Noorden van het land kan het je zomaar gebeuren dat je struikelt over een overstekende rivierkreeft. Ja echt, dezelfde van die oergezellige Crawfish Boils, die vooral in het zuiden van de Verenigde Staten zo populair zijn.

 

Amerikaanse rivierkreeft

Deze Amerikaanse rivierkreeft is hier een enorme plaag. Ze veroorzaken grote problemen voor onze oevers, kades, waterplanten en de waterkwaliteit. De enige manier om dit dilemma het hoofd te bieden is de rivierkreeftjes op te vissen en op te eten.

 

Gekweekt in China

Het zijn exact dezelfde rivierkreeftjes als je nu in de supermarkt koopt. Alleen worden die op een niet duurzame wijze in China gekweekt en hier naartoe vervoerd.

 

Win-win

Een beetje onzinnige situatie, als je in eigen land te kampen hebt met een invasieve rivierkreeftenplaag. Dat komt doordat hier de infrastructuur voor vangen, pellen en verpakken nog ontbreekt. Maar daar wordt aan gewerkt. De Good Fish Foundation en Wageningen Environmental Research werken samen om het tij te keren tot een win-win situatie. Zodat iedereen kan genieten van lokale rivierkreeftjes en tegelijkertijd bijdraagt aan het tegengaan van deze plaag.

 

Overzichtskaart

Rivierkreeft : de lekkerste plaag die je kunt eten. Om te beginnen heeft de Good Fish Foundation een overzichtskaart gemaakt. Hierop staan de vissers waar je nu al Hollandse rivierkreeften kunt kopen. En ook de restaurants waar ze deze rivierkreeften in lekkere gerechten verwerken. De kaart is interactief en wordt aangevuld zodra nieuwe vissers en restaurants zich aanmelden.

 

Viswijzer

De Good Fish Foundation zet zich in voor een duurzame viskeuze en is bekend van de VISwijzer. Dit is een handige lijst met een stoplichtensysteem, waarmee je kunt opzoeken welke vis duurzaam is. En welke niet. De rivierkreeft uit China staat in het rood. De in het wild gevangen rivierkreeft uit Nederland in het groen, die kun je met een gerust hart kunt eten.

Categories: Blog, Keuken & zo

Author: Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek… Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *