Tag: palmkool

Hoofdgerecht - 20 maart 2025

Knapperige rijst salade

Deze knapperige rijst salade is ideaal als ‘door de dag salade’. Je werkt thuis en wil niet de hele tijd achter je computer zitten of je bent druk bezig en hebt af en toe even afleiding nodig.  Deze salade vergt wat tijd , maar je kunt tussendoor perfect de afzonderlijke ingrediënten klaarmaken. Rijst koken, pompoen kleinsnijden, dressing maken, enzovoort. Eind van de dag is alles klaar en hoef je alleen nog maar een mooie schaal met deze knapperige rijst salade te creëren. Soep vooraf en/of lekker dessert en je maaltijd is klaar.  O ja, ik kon geen palmkool vinden en had nog groene kool in de koelkast. Dat werkte ook uitstekend. Wat kleur betreft is iets groens natuurlijk mooier.

Lees meer
Hoofdgerecht - 17 februari 2021

Stamppot met pastinaak en cavolo nero

Voor vandaag staat er een stamppot met pastinaak en cavolo nero met een Mediterraan tintje op het menu. Cavolo nero of palmkool is een koolsoort die lijkt op boerenkool en het ook prima doet in de moestuin. De lange smalle donkergroene bladeren kun je aan het eind van de zomer met nerf en al in repen snijden en verwerken in pasta, frittata's, roerbakgerecht of soep. In de winter is de nerf niet zo zacht meer en snijd je hem eruit. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten

Lees meer
Ontbijt - 10 november 2020

Koolsalade met kurkuma-eieren

Koolsalade met kurkuma-eieren, yoghurt en bacon als ontbijt? Even anders denken, maar dan snel doen. Het is, zeker in het weekend, een heerlijke afwisseling van mijn bijna dagelijkse havermout. In 20 minuten staat je ontbijt - of lunch - op tafel. Wil je er nog een schep gekookte granen bij doen, ga gerust je gang. Zie het recept als een basis. Ik heb palmkool voor dit gerecht gebruikt, maar boerenkool of de buitenste bladeren van groene kool zijn een goed alternatief. Bereidingswijze Verhit de oven tot 185 graden. Verwijder de stelen en nerven van de kool en snijd de bladeren klein. Bak de bacon uit en gooi het vet weg. Het bakken kan in een koekenpan, de oven of tussen keukenpapier in de magnetron. Spreid de kool uit op een bakblik , en meng met je vingertoppen met wat olijfolie en wat zout. Bak ca. 5 minuten tot de kool knapperig is. Verdeel de yoghurt over 4 borden en verdeel daar de kool en de bacon over. Bak de eieren in 3 eetlepels olijfolie. Zorg dat de eieren niet in elkaar overlopen en schep tijdens het bakken wat van de olijfolie over het eiwit. Zodra het wit naar jouw smaak gestold is, zet je het vuur uit en verdeel je de eieren over de borden met kool. Houd de pan schuin en roer de kurkuma door de olie. Verdeel de kurkuma-olie naar smaak over de eieren. Maak naar keuze af met wat peper en citroensap.

Lees meer