Hier in huis zijn we allemaal dol op hamburgers, vooral op de ongewone versies. Een van de favorieten is de zwartebonenburger. Ook omdat er gierst in zit. Dat had ik tot een jaar geleden nog nooit bewust gegeten. Maar haal een pak in huis, dan beloof ik dat je nog meer leuke gierst-recepten van me krijgt. Geef bij de zwartebonenburgers groene mayonaise en een coleslaw.
Bereidingswijze
- Kook de gierst in een steelpan met 150 ml water en een snufje zout afgedekt in 10-12 minuten gaar.
- Meng in de keukenmachine de zwarte bonen met de wortel, koriander, citroensap en 2 eetlepels olie tot een smeuïge massa. Voeg 1 theelepel zout met de komijn, cayennepeper, paprikapoeder en de helft van de gekookte gierst toe en draai de keukenmachine nog heel even. Spatel dan de resterende gekookte gierst erdoor.
- Vorm het mengsel tot 4 burgers. Verwarm 3 tot 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de burgers op matig hoog vuur in 4-6 minuten mooi bruin.
- Meng intussen 8 eetlepels mayonaise met 3 eetlepels gehakte koriander of peterselie en de geraspte schil van een (biologische) citroen