Zelf roomboter maken

Zelf roomboter maken

De slagroom schift! Dat is je vast al eens overkomen, je let even niet op en slaat de slagroom net iets te ver door. Het resultaat, een korrelige slagroom die je niet meer kan gebruiken als slagroom. Regelmatig hoor ik dat die slagroom dan weggespoeld wordt. Maar dat is helemaal niet nodig. Zelfs als je er al suiker aan toegevoegd hebt kun je van deze slagroom een lekker botertje maken. Ik vind zelfgemaakte boter zo lekker dat ik inmiddels regelmatig mijn eigen boter maak. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een goede kwaliteit slagroom, ik neem altijd biologische, wat zout en een keukenmachine met garde. En het voordeel van zelfgemaakte boter is dat precies weet wat er in zit en dat hij, in tegenstelling tot veel kant en klaar gekochte supermarktboters, niet spat als je hem in de pan verhit.

Bereidingswijze

  1. Doe de slagroom in de kom klop de room net zolang tot dat het vet en de wei zich scheidt en er klonten boter in de kom verschijnen (doe dit wel met de spatdeksel erop want door de hoge snelheid en het scheiden spat dit enorm).
  2. Doe de inhoud van de kom in een zeef en vang de wei op want dat kun je gebruiken om een sodabread (recept sodabread met vijgen, sinaasappel en amandelen vind je elders op de site) mee te maken.
  3. Spoel de boter onder koud stromend water en spoel net zolang totdat het water helder is. Kneed de boter tijdens het spoelen goed door zodat alle melkeiwitten er goed uitgespoeld worden.
  4. Vervolgens laat je de boter goed uitlekken en kneed regelmatig om al het overtollige water te verwijderen. Kneed er tot slot een beetje zeezout (even proeven!) door en bewaar de boter afgedekt in de koelkast.
  5. Neem de boter een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat hij wat zachter wordt. Deze boter blijft, mits hij in de koelkast bewaard wordt ca. 5-7 dagen goed.

Tip
Klop je slagroom waaraan al suiker is toegevoegd te ver door? Volg dan bovenstaand recept en voeg in plaats van zout poedersuiker en een smaakje als vanillemerg, sinaasappel- of citroenrasp of een paar druppels cognac of whisky naar smaak toe. Deze zoete boter smaakt heel lekker op zoet brood zoals het sodabread met vijgen, sinaasappel en amandelen of bestrijk je zondagse croissants ermee.

Zelf roomboter maken

Ingredi├źnten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer