Boerenkool is mijn favoriet in de winter. Het liefst eet ik iedere week wel een keer stamppot boerenkool. Ook pluk ik graag zelf de bladeren van de boerenkool struik. Deze gestoofde boerenkool is lekker als bijgerecht bij vlees of gevogelte. Je kunt de boerenkool ook pureren in de keukenmachine en door penne pasta heen schepen. Heerlijk met extra rode peper, ansjovis en royaal extra vierge olijfolie en Parmezaanse kaas.
Bereidingswijze
- Breng een ruime pan met water en zout aan de kook.
- Maak intussen de boerenkool schoon door met je handen de bladeren van de takken te rissen. Was de boerenkool goed. Leg de bladeren in de pan met kokend water en kook ze ca. 5 min. Giet de boerenkool af en schep de groente op een groot bord.
- Verhit in een ruime koekenpan de olie en fruit de ui, knoflook en rode peper ca. 5 min. Voeg vervolgens de boerenkoolbladeren toe. Schep alles goed om en stoof de groente nog ca. 10 min. Breng het gerecht met zout en peper op smaak.
Lekker met gebraden eendenborst en pastinaakpuree.
Fotografie Sven Benjamins – uit het kookboek ‘Lekker Hollands’