Ooit vertelde ik op een bijeenkomst voor bloemkooltelers over mijn favoriete manier van bloemkool bereiden; roosteren in de oven. Daar hadden ze nog nooit van gehoord en daarom heb ik ze toentertijd uitgedaagd om het ook eens te maken. Degene die het hebben gedaan waren ook heel enthousiast. Helaas was het maar een klein handje vol.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Breek de bloemkool in kleine roosjes.
- Verdeel de bloemkoolroosjes en partjes ui over de bakplaat, druppel er wat olie over en voeg wat zout toe. Meng alles met de handen, zodat de bloemkoolroosjes allemaal met olie zijn bedekt. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de bloemkool in ca. 25 minuten gaar en lichtbruin.
- Klop inmiddels in een heel ruime schaal een sausje van de resterende olie, de azijn, de mosterd en naar smaak zout en peper.
- Schep de warme bloemkool met de ui en studentenhaver door de dressing. Verdeel de salade over 2 borden, verdeel de blauwe kaas en de veldsla erover en serveer direct. Lekker met bruin brood.