Gegrilde witlof met spekjesvinaigrette

Gegrilde witlof met spekjesvinaigrette

Witlof is zo veelzijdig. Heerlijk uit de oven omwikkeld met ham en kaas in tomatensaus. Of als salade met appel, banaan en mandarijn voor de kinderen. Of in de lengte dun gesneden en kort gebakken met een beetje honing, om bij kip of eend te serveren. Vandaag gegrild met spekjes vinaigrette.

Bereidingswijze

  1. Verhit de grillpan, leg het spek erop en bak aan beide kanten goudbruin en krokant. Hak het in stukjes.
  2. Roer in een kommetje de sjalot met de azijn en wat zout en peper door elkaar. Laat de sjalot ongeveer 5 min. marineren. Roer er vervolgens de spekjes en olie door.
  3. Snijd 1 cm. van de onderkant van de stronkjes witlof af. Snijd de stronkjes over de lengte doormidden. Verhit de grillpan weer. Bestrijk het witlof met wat olie en gril de groente aan beide kanten in ongeveer 10 min. goudbruin en krokant.
  4. Schep in een kom de witlof met de spekjes dressing en peterselie door elkaar.

Lekker bij geroosterde kippenvleugeltjes met Zaanse mosterd. Marineer de kippenvleugeltjes met zout, peper en Zaanse mosterd. Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel de kip over de bakplaat, plaats in het midden van de oven en rooster in circa 25 min. goudbruin en gaar.

Fotografie Sven Benjamins – uit het kookboek ‘Lekker Hollands’

Gegrilde witlof met spekjesvinaigrette

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer