Bereidingswijze: Oven

Kletskoppen met gember

Deze koekjes hebben ruimte nodig op de bakplaat, ze lopen uit tijdens het bakken.

Voorbereiding: 15 minuten + 1 uur rusten

Bereiding: ca. 50 min. Voor 4 bakplaten

Voor 25-30 stuks

Door Annelene van Eijndhoven

Sneeker gevulde hennen eieren

 

Zaterdag stond in Lippenhuizen Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden als amuse op het menu. De kinderen van het dorp kookten met mij en mijn collega foodstylist Fleur een elfstedenmenu. Het menu bestond uit elf onderdelen met specialiteiten uit de elf steden. 

 63 volwassen gasten moesten over een heuse kluunbrug klauteren om binnen te komen en werden door de kids naar elfsteden tafels begeleid. De tafels waren gedekt met placemats van voorbije elfstedentochten en als versiering hadden ze authentieke Friese doorlopers op de tafels gelegd.  Mooi gedaan.

 Het koken was een feest! In groepjes maakten ze allemaal een aantal gerechten.  De stap voor stap geschreven recepten (lekker duidelijk voor de beginnende kok) waren voor 70-80 porties zodat zij zelf (en ook de leiding van het Lippenhuizer Jeugdwerk) alles goed konden proeven. Voor de bediening kregen ze nog even een snelcursus en dat ook dat namen ze heel serieus.  Zelf het scheutje walnootolie dat aan tafel over de soep geschonken moest worden werd uitgebreid gerepeteerd.

 Het recept voor de gevulde eieren vind je hieronder. De andere recepten van het Elfsteden-menu zet ik binnenkort even in ons receptenarchief.

De kinderen hebben heerlijk gekookt, de gerechten met zorg en smaak afgemaakt en als profs geserveerd.  Petje af en wat was het leuk!

 Amuse

  • Snitser fulde hinnen aaien mei grien krûd

(Sneeker gevulde hennen eieren met groene kruiden)

&

  • Raapchips mei spek & Ylster mosterddip

(Knollen chips met spek & IJlster mosterddip)

Voorgerecht

  • Sleattener Sûkerei skûtses mei skieppetsiis, tomaat en brogge (roggebrea)

(Slooter witlof bootjes met hartige verse schapenkaas, tomaat en roggebrood)

&

  • Starumse Pierewoartelsop mei prei en walnotenolie

(Stavorens Pastinaak soepje met prei)

Hoofdgerecht

  • Hylper sausiisbôle mei wâldfeintsjes

(Hindelooper saucijzenbroodje met harde worst)

&

  • Warkumer beantjes mei maïs, sipel, spek en paprika

(Workummer sperzieboontjes, spek, mais, ui en paprika)

  • Pofte Boalserter bintsjes my Fryske bûter

(Gepofte Bolswarder bintjes met Friese boter)

Kaasgang

  • Trije soarten Friske Tsiis mei Harnzer sipelsjem & roggebrea

3 soorten Friese kaas met Harlinger uienjam & roggebrood)

Neigesetsjes

  • Frjentsjerter sûkerbôlle rôljende toast

(Franneker suikerbrood wentelteefjes )

&

  • Tsiispotjes mei Dokkumer húningsappe

Hangop met Dokkemse honing

&

  • Ljouwerter Boskfruit skodde molke

(Leeuwarder Bosvruchten toetjes milkshake)

 

70-80 porties

Door José van Mil - Pepper & Salt

Stoofschotel met kalfsvlees, courgette en amandelen

Dit Marokkaanse gerecht kan gemaakt worden in een braadpan of in een Tajine. Een Tajine is een Marokkaanse schaal van aardewerk met een kegelvormig deksel. Ik zet mijn tajines altijd op een vlamverdeler of in de oven.

Door Annelene van Eijndhoven

Spetterende taart met zoute karamel recept

Spetterende taart met zoute karamel

Zo’n spetterende taart met zoute karamel maken? Met dit kersttaart recept maak je deze spectaculaire en feestelijke taart helemaal zelf. Dat is natuurlijk wel een klusje maar houd je van bakken dan draai je hier vast je hand niet voor om! De cakes kun je al een week van te voren maken en die dan apart verpakt in de vriezer bewaren. Neem ze de avond tevoren uit de vriezer en laat ze op een koele plaats of in de koelkast ontdooien. Voor de botercrème heb ik deze keer voor het gemak kant en klare mix voor botercrème genomen maar voor de ‘die hards’ onder ons geef ik ook nog het recept van botercrème voor als je die ook echt zelf wilt maken.

Voor 10-12 punten
Bereidingstijd: ± 50 minuten
Oventijd: 30-40 minuten + afkoelen

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

nootje van de slager

Geroosterd varkensnootje met laurierzout

De slager heeft twee nootjes :-). Laten we zeggen in iedere achterbout van het varken zit één nootje. Dit stuk vlees kun je heel makkelijk, zoals je ziet roosteren. Als er geen nootjes besteld worden maakt de slager er hamlappen van. Of hij pekelt de hammetjes en rookt ze eventueel voor de verkoop. Het beetje vet wat er aan zit, zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig na het roosteren is. Het is heel feestelijk om dit stuk vlees als gebraad in zijn geheel te serveren. Ook prima voor een doordeweekse dag met een lekkere stamppot. Het gebraden vlees dat over is kun je in dunne tranche op brood serveren of de volgende dag in de jus zachtjes opwarmen.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Compleet ontbijt Ajda

Ontbijt uit de oven

Lees ook de boekrecensie die ik geschreven heb over het leuke en lekkere boek Vers uit de oven van Ajda Mehmet.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Witte perenpizza met roquefort

Eens in de paar maanden komen wij van Uit de keuken van 8 bij elkaar om te brainstormen over wat we de komende maanden gaan doen. Dat zijn altijd inspirerende en vooral ook gezellige ochtenden  bij één van ons thuis. Na de vergadering lunchen we samen, om nog even ongedwongen bij te kletsen. Elk van ons neemt – zonder overleg – iets lekkers mee. En omdat we niet voor elkaar onder willen doen, lunchen we dan bijzonder lekker van niet op elkaar afgestemde gerechten. Maar dat maakt het alleen maar leuker… en nog lekkerder. De laatste vergadering was op maandagmorgen om 10 uur bij mij thuis . Ik was de dag ervoor net terug gekomen uit Frankrijk en had niet veel bijzonders in huis, behalve peren uit de boomgaard van een lieve vriendin.  En nog Griekse yoghurt, crème fraîche en restjes Franse kaas. Met nog een duik in mijn voorraadkast en kruidentuin stonden opeens alle ingrediënten voor deze witte perenpizza – die eigenlijk een flamkuchen moest worden, maar daar iets te dik voor was – op het aanrecht en had ik nog een uurtje om het ter plekke bedachte recept ook snel te klaarmaken. Maar uit ervaring weet ik dat de lekkerste gerechten vaak ontstaan door je fantasie aan de haal te laten gaan met ingrediënten die je in huis hebt. Hier een foto met recept om te laten zien dat zoiets eigenlijk altijd helemaal goed komt. Deze perenpizza doet het goed bij de lunch, maar is met een kleurige, gemengde salade ook lekker als hoofdgerecht. En doet het in handzame stukken ook goed als fingerfood of TV-dinner.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Zuni kip

Tips en tops voor gebraden kip

Het perfect geroosterde kippetje krijg je door de kip op tijd uit de koelkast te halen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de dag ervoor al de kip met zout en peper te bestrooien zodat de smaak erin trekt. Door met je vingers het vel voorzichtig lost te maken kun je er een kruidenboter of salieblaadjes onder stoppen voor extra smaak. Door het kippetje eerst op hoge temperatuur te roosteren krijg je een lekker krokant velletje. Door de oven temperatuur weer lager te draaien krijg je een lekker sappig kippetje. Op het karkas gebraden kippenvlees heeft meer smaak. Door de kip te vullen met citroen en kruiden krijgt het vlees een extra lekkere kruidige smaak.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Sticky appeltaart met pecannoten

Het is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt. 

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

pulled pork van Livar varken

Pulled pork van Livar procureur

Deze keer een recept voor pulled pork. Ik gebruik een mooi stuk Livar procureur dat langzaam gegaard wordt in de oven. Zo'n mooi stuk vlees vraagt wat aandacht maar dan heb je ook wat. Een prima weekendgerecht want dan heb je meestal iets meer tijd om extra aandacht aan het eten te besteden. Alhoewel, juist met een pulled pork heb je eigenlijk tijd over want de oven doet het meeste werk! Je moet wel in de buurt blijven omdat het vlees afentoe aandacht vraagt maar hebt ook de tijd om je bezig te houden met je gasten of familie. Livarvarkens zijn blije varkens die lekker vrij kunnen rondscharrelen en worden gevoed met regionale granen en dat proef je!

Hoofdgerecht voor 6-8 personen
Voorbereidingstijd: ± 10 minuten
Oventijd: ± 7 uur

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 12