We kennen inmiddels allemaal wel het fenomeen bierpalletje. Niet zozeer het woord bierpalletje, want dat kende ik een uur geleden ook nog niet. Maar wel de bierproeverij waarbij je 4 tot 5 kleine glaasjes verschillende soorten bier proeft. In principe krijg je de glaasjes geserveerd op een langwerpige houten plank. In Amerika heten ze ‘flights’, een leuker woord wat mij betreft. Deze flights zijn daar al jaren een groot succes. Maar nu is er een ander soort flight bijgekomen, de ‘food flight’. Drie, vier of vijf keer hetzelfde ingrediënt of gerecht, maar dan anders klaargemaakt.
In New York serveren ze in BarBacon verschillende soorten bacon. Natuurlijk als basis die mooie stevige Amerikaanse bacon. Je krijgt een aantal plakjes bacon, allemaal verschillend van smaak; met sambal, pecan smoked of Jalapeño and apple cider. En als je wilt, kun je er hier een gepaste bier flight bij krijgen.
Bij Choco Vivo in Los Angeles kun je kiezen uit drie soorten chocolate chip koekjes.
En bij The Blacksmith Restaurant kun je een flight ‘mac ‘n’ cheese’ krijgen: met plaatselijke gerookte cheddar, bacon of de winnaar gerookte cheddar met witte truffels. Ik weet niet of ik dit nu echt lekker vind. Maar een proeverij met een aantal mac ‘n’ cheeses lijkt me meer dan leuk.
In Tempe in Arizona doen ze het met koude koffie en ook de steak flight bestaat. In Guard and Grace in Denver proef je het verschil tussen Angus, Prime and grassfed beef. Dat verschil is meer dan leuk om te proeven.
Voor mij mag deze trend zo naar Nederland komen. En dan lijkt mij het leukst om het ook met basic gerechten te doen. Drie soorten boerenkool of vier soorten lekkerbekjes.
Maar… misschien loop ik achter en is deze trend hier ook al lang aan de gang.