Blog

Proef het verschil

We kennen inmiddels allemaal wel het fenomeen bierpalletje. Niet zozeer het woord bierpalletje, want dat kende ik een uur geleden ook nog niet. Maar wel de bierproeverij waarbij je 4 tot 5 kleine glaasjes verschillende soorten bier proeft. In principe krijg je de glaasjes geserveerd op een langwerpige houten plank. In Amerika heten ze ‘flights’,

Blog

Proef het verschil

We kennen inmiddels allemaal wel het fenomeen bierpalletje. Niet zozeer het woord bierpalletje, want dat kende ik een uur geleden ook nog niet. Maar wel de bierproeverij waarbij je 4 tot 5 kleine glaasjes verschillende soorten bier proeft. In principe krijg je de glaasjes geserveerd op een langwerpige houten plank. In Amerika heten ze ‘flights’,

Proef het verschil

We kennen inmiddels allemaal wel het fenomeen bierpalletje. Niet zozeer het woord bierpalletje, want dat kende ik een uur geleden ook nog niet. Maar wel de bierproeverij waarbij je 4 tot 5 kleine glaasjes verschillende soorten bier proeft. In principe krijg je de glaasjes geserveerd op een langwerpige houten plank. In Amerika heten ze ‘flights’, een leuker woord wat mij betreft. Deze flights zijn daar al jaren een groot succes. Maar nu is er een ander soort flight bijgekomen, de ‘food flight’. Drie, vier of vijf keer hetzelfde ingrediënt of gerecht, maar dan anders klaargemaakt.

In New York serveren ze in BarBacon verschillende soorten bacon. Natuurlijk als basis die mooie stevige Amerikaanse bacon. Je krijgt een aantal plakjes bacon, allemaal verschillend van smaak; met sambal, pecan smoked of Jalapeño and apple cider. En als je wilt, kun je er hier een gepaste bier flight bij krijgen.

Bij Choco Vivo in Los Angeles kun je kiezen uit drie soorten chocolate chip koekjes.

En bij The Blacksmith Restaurant kun je een flight ‘mac ‘n’ cheese’ krijgen: met plaatselijke gerookte cheddar, bacon of de winnaar gerookte cheddar met witte truffels. Ik weet niet of ik dit nu echt lekker vind. Maar een proeverij met een aantal mac ‘n’ cheeses lijkt me meer dan leuk.

In Tempe in Arizona doen ze het met koude koffie en ook de steak flight bestaat. In Guard and Grace in Denver proef je het verschil tussen Angus, Prime and grassfed beef. Dat verschil is meer dan leuk om te proeven.

Voor mij mag deze trend zo naar Nederland komen. En dan lijkt mij het leukst om het ook met basic gerechten te doen. Drie soorten boerenkool of vier soorten lekkerbekjes.

Maar… misschien loop ik achter en is deze trend hier ook al lang aan de gang.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *