PFD’s: Positieve Food Documentaires

  Posted on   by   Geen reacties

De film Ratatouille uit 2007 was beslist een van mijn favoriete food-films. Een animatiefilm om over het werken en koken in een restaurant in Parijs met een rat als hoofdpersoon. Hij wist precies hoe je de gerechten bijzonder kon maken. Natuurlijk heb ik daarna films als Food.Inc, Forkes over Knives en King Corn gezien. Films over wat er allemaal gebeurt bij het proces van eten maken; nadenk-films. En het is goed dat ik ze zie, maar ik houd ook ontzettend veel van positieve food-films. Zien hoe de ‘Mescal” gemaakt wordt, zien hoe 2 jonge mensen de uitdaging aangaan om een sustainable boerderij te maken en zien hoe een jongetje van 11 van zijn kamer een restaurant maakt en nu top chef is. Positieve films of documentaires, die de prachtigste prijzen winnen.

Als de herfst straks komt, lekker op de bank zitten en genieten van positieve food-films. Hier zijn een paar van mijn favoriete documentaires en als je nog een goede tip voor me hebt voor een ‘feel good food-film’, dan hoor ik het natuurlijk graag.

De eerste is Agave uit 2019. Over het proces van Tequila en Mescal maken uit de Agave plant. Een film over hard werken en trots zijn op je product. Ik zag hem in het vliegtuig en wilde onmiddellijk die ene mooie Mescal proberen te kopen als ik thuis kwam. Mooi!

De tweede is The biggest little farm uit 2018. Documentaire maker John Chester en zijn vrouw Molly vertrekken uit de drukte van Los Angeles naar Moorpark, een uur rijden ten noordoosten van Los Angeles. Daar willen ze op een stuk land van ca. 80 hectare een sustainable boerderij creëren. Je ziet hoe ze, samen met hun hond, arriveren bij een stuk onontgonnen droog land en je vraagt je af of het ooit gaat lukken hier iets moois van te maken. Ze nemen je mee in hun verhaal om van een kaal stuk grond een prachtige boerderij te maken. Als je ziet hoe ze dit met vallen en opstaan en ongenadig hard werken realiseren, begrijp je weer hoe complex de natuur is. Terecht een documentaire, die naast de vel prijzen ook heel veel erkenning kreeg.

En als laatste de documentaire over Chef Flynn. Flynn McGarry, de Justin Bieber of Food, maakte van zijn kamer als jongen van 11 al een restaurant. Langzaam groeide dit uit tot een hotspot en was reserveren bij hem thuis absoluut nodig. Nu is de 20-jarige Flynn chef in restaurant Gem in New York.

Wees gerust, ik blijf ook de minder positieve films kijken, maar zo af en toe gewoon een goed verhaal zien over alles wat bij lekker eten komt kijken, is heerlijk.

Categories: Blog

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *