Blog

PFD’s: Positieve Food Documentaires

De film Ratatouille uit 2007 was beslist een van mijn favoriete food-films. Een animatiefilm om over het werken en koken in een restaurant in Parijs met een rat als hoofdpersoon. Hij wist precies hoe je de gerechten bijzonder kon maken. Natuurlijk heb ik daarna films als Food.Inc, Forkes over Knives en King Corn gezien. Films

Blog

PFD’s: Positieve Food Documentaires

De film Ratatouille uit 2007 was beslist een van mijn favoriete food-films. Een animatiefilm om over het werken en koken in een restaurant in Parijs met een rat als hoofdpersoon. Hij wist precies hoe je de gerechten bijzonder kon maken. Natuurlijk heb ik daarna films als Food.Inc, Forkes over Knives en King Corn gezien. Films

PFD’s: Positieve Food Documentaires

De film Ratatouille uit 2007 was beslist een van mijn favoriete food-films. Een animatiefilm om over het werken en koken in een restaurant in Parijs met een rat als hoofdpersoon. Hij wist precies hoe je de gerechten bijzonder kon maken. Natuurlijk heb ik daarna films als Food.Inc, Forkes over Knives en King Corn gezien. Films over wat er allemaal gebeurt bij het proces van eten maken; nadenk-films. En het is goed dat ik ze zie, maar ik houd ook ontzettend veel van positieve food-films. Zien hoe de ‘Mescal” gemaakt wordt, zien hoe 2 jonge mensen de uitdaging aangaan om een sustainable boerderij te maken en zien hoe een jongetje van 11 van zijn kamer een restaurant maakt en nu top chef is. Positieve films of documentaires, die de prachtigste prijzen winnen.

Als de herfst straks komt, lekker op de bank zitten en genieten van positieve food-films. Hier zijn een paar van mijn favoriete documentaires en als je nog een goede tip voor me hebt voor een ‘feel good food-film’, dan hoor ik het natuurlijk graag.

De eerste is Agave uit 2019. Over het proces van Tequila en Mescal maken uit de Agave plant. Een film over hard werken en trots zijn op je product. Ik zag hem in het vliegtuig en wilde onmiddellijk die ene mooie Mescal proberen te kopen als ik thuis kwam. Mooi!

De tweede is The biggest little farm uit 2018. Documentaire maker John Chester en zijn vrouw Molly vertrekken uit de drukte van Los Angeles naar Moorpark, een uur rijden ten noordoosten van Los Angeles. Daar willen ze op een stuk land van ca. 80 hectare een sustainable boerderij creëren. Je ziet hoe ze, samen met hun hond, arriveren bij een stuk onontgonnen droog land en je vraagt je af of het ooit gaat lukken hier iets moois van te maken. Ze nemen je mee in hun verhaal om van een kaal stuk grond een prachtige boerderij te maken. Als je ziet hoe ze dit met vallen en opstaan en ongenadig hard werken realiseren, begrijp je weer hoe complex de natuur is. Terecht een documentaire, die naast de vel prijzen ook heel veel erkenning kreeg.

En als laatste de documentaire over Chef Flynn. Flynn McGarry, de Justin Bieber of Food, maakte van zijn kamer als jongen van 11 al een restaurant. Langzaam groeide dit uit tot een hotspot en was reserveren bij hem thuis absoluut nodig. Nu is de 20-jarige Flynn chef in restaurant Gem in New York.

Wees gerust, ik blijf ook de minder positieve films kijken, maar zo af en toe gewoon een goed verhaal zien over alles wat bij lekker eten komt kijken, is heerlijk.

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *