Blog

Op naar 2022

Gezelligheid in huis is wat we nodig hebben en dat doet iedereen op zijn eigen wijze. Voor veel mensen zal het voornamelijk zijn het even leven in een rustiger tempo. Dat doe ik met mijn culinaire favoriete top drie: 1. Voor de open haard kookboeken lezen. Ottolenghi Test Kitchen, Lets eat Japanese en Bras van

Blog

Op naar 2022

Gezelligheid in huis is wat we nodig hebben en dat doet iedereen op zijn eigen wijze. Voor veel mensen zal het voornamelijk zijn het even leven in een rustiger tempo. Dat doe ik met mijn culinaire favoriete top drie: 1. Voor de open haard kookboeken lezen. Ottolenghi Test Kitchen, Lets eat Japanese en Bras van

Op naar 2022

Gezelligheid in huis is wat we nodig hebben en dat doet iedereen op zijn eigen wijze. Voor veel mensen zal het voornamelijk zijn het even leven in een rustiger tempo.

Dat doe ik met mijn culinaire favoriete top drie:

1. Voor de open haard kookboeken lezen. Ottolenghi Test Kitchen, Lets eat Japanese en Bras van Michel Bras.

2. Eindelijk dat ingewikkelde maar lekkere recept maken waarbij wat meer geduld nodig is. Zoals de perfecte vispate. 

3. Dingen uitproberen met interessante ingrediënten die ik het afgelopen jaar op reis heb gekocht of gekregen. Zoals de speciale ‘Menjablanc de Reus’  uit Reus in Spanje dat we van onze gids kregen. Het is een soort Crème Brûlée van amandelmelk.

Voor oud en nieuw houd ik het in ieder geval heel simpel. Deze twee gerechten van Amerikaanse vrienden staan op ons buffet. De ‘cheese ball’ van Susan en de ‘brandy balls’ van Gary. 

Cheese balls

Voor de cheese ball heb je nodig 225 g cream cheese (roomkaas), 7 plakjes dungesneden ham, 3 bosui en flink wat grof geraspte belegen kaas. 

Breng cream cheese op kamertemperatuur, meng er dan de fijngesneden ham en bosui door, eventueel nog 2 el zure room als het te compact is. Een grote bal van maken en in gladfolie verpakken. Uurtje laten opstijven in de koelkast en vervolgens goed rollen door de geraspte kaas. Pak de bal weer in gladfolie en bewaar tot in de koelkast tot serveren. Paar crackers erbij en smeren maar.

De Brandy Balls maak je als volgt: meng met de hand door elkaar: 2 pakjes (ca. 170 g) tot kruimels vermalen Graham Crackers of 170 g volkoren biscuit met 2,5 el cacao, 125 g gezeefde poedersuiker, een snufje zout, 150 g fijngehakte noten (walnoten, pecannoten), 2 el honing en 6 el Brandy. 

Pas het vochtgehalte aan door iets minder of meer Brandy. Je moet er mooie stevige ronde ballen van draaien er grootte van een chocoladetruffel. Zet de ballen op wat keukenpapier in de koelkast om op stevig te worden en serveer ze koel.

Maak er een gezellige jaarwisseling van dan gaan we positief het volgend jaar in. 

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *